''Hızlı Trenlerimiz Göçü Önleyecek''

Foto: Ahmet Özler (AA)

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, ''1. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı'' için geldiği Karabük'te gazetecilere yaptığı açıklamada, trenlerin elektrikle çalıştığını ve bu nedenle havayı kirletmediğini söyledi.

Demiryollarının hava kirliliği konusunda çok titiz davrandığını ifade eden Karaman, ''Gelecekte hava satışları olacak, yani kirli havası olan ülkeler temiz havası olan ülkelere para ödeyecek. Bu duruma demiryollarına da katkıda bulunacak. Şimdi hayali bir durum ama ileride olacak'' diye konuştu.

Yapılan bir araştırmada, Türkiye'de insanların yüzde 98'inin demiryollarını sevdiği ancak yüzde 2'sinin kullandığının ortaya çıktığını vurgulayan Karaman, şöyle konuştu:

''Bu bir tezattı ve bunu değiştirmek için yatırımlara başladık. Hedefimiz 2008-2009 yılında hızlı treni Türkiye'ye getirmekti, bunu başardık. Türkiye, hızlı tren işletmeciliği yapan dünya'da 8, Avrupa'da 6'ıncı ülke. Hedeflerimiz Türkiye'nin hedeflerine paralel. Türkiye 2023 yılında gelişmişlik açısından dünyada ilk 10'a girmeyi hedefledi. Biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ülkemiz ile birlikte dünyada ilk 10'a girmek istiyoruz. Yüksek hızlı trende bunu başardık. Ray üretiminde de iyiyiz. Dünyada şu anda 7 ray üreticisi var bunlardan birisi Karabük Demir Çelik Fabrikalarıdır (KARDEMİR). Teker ve sinyalizasyonda da ilk 10 içindeyiz. Adapazarı'nda hızlı tren fabrikası yapılıyor, hızlı tren üretiminde de ilk 10 içinde olacağız.''

Karaman, 10 bin kilometre hızlı tren hattı ve 4 bin kilometre konvansiyonel hat inşa ederek, şehirleri birbirine daha çok yaklaştırmak gibi hedeflerinin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''600 kilometre çapındaki her yerde, gidiş gelişlerin günübirlik olmasını sağlayarak göçü önlemeye çalışacağız. Hızlı trenlerimiz göçü önler. Şimdi Ankara'da okuyan bir Eskişehirli öğrenci, evini taşımıyor. Her gün gidip gelebiliyor. Bu Konya'da da böyle. Bunu bütün ülkemizde sağlamak istiyoruz. Ayrıca yeni garlar yapılacak. Bunun yanında il merkezlerinde bulunan yük indirme bindirme istasyonları şehir dışlarına taşınacak. Bu hedeflerimiz için gece gündüz çalışıyoruz. Hızlı tren konusunda bölgemizde çok iyiyiz.''

''Karabük'te 'ray test istasyonu' kuracağız''

Hızlı tren teknolojisi konusunda Türkiye'nin bölge ülkelerine destek verdiğini kaydeden Karaman, kuracakları bir şirketle bölge ülkelerinde hızlı tren sistemlerini kuracaklarını söyledi. Karaman, ''Karabük'te 'Ray test istasyonu' kuracağız. Bu test merkezinde ülkemizde üretilen bir çok parçanın testini yapacağız. Bu üretilenlerin kalitesini burada onaylayacağız. Bu test merkezi sadece ülkemizin değil, çevredeki ülkelerin de ihtiyacını karşılayacak'' dedi.

Demiryollarının, karayoluna göre daha ucuz olacağını vurgulayan Karaman, kalite ve mesafeye göre fiyat politikası izleyeceklerini sözlerine ekledi.