'Hoca'nın En Kötü Şakası



Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı ünlü Akşehir Gölü, yok olmak üzere... 15 yılda toplam alanı eskisinin 10'da birine düşen, derinliği ise bir metrenin altına kadar inen gölü kar yağışı da kurtaramıyor.

Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, eskiden temmuz ayına kadar zirvelerinde kar bulunan Sultandağları'nda birkaç yıldır kış aylarında bile kar görmediklerini söyledi. Karaman, "Akşehir Gölü Sultandağları'ndan doğan Karabulut, Adayan, Nadir, Akşehir ve Saray çaylarıyla beslendi. Bugün bunlardan bazıları kurudu, bazılarının üzerine ise Doğanhisar, Karaağa ve Yenice gibi birçok gölet kuruldu. 15 yıl önce alanı 350 kilometrekareyi aşan göl, bugün 30 kilometrekarenin altına indi. Derinlik bir metrenin altına düştü. Göl, artık bataklık" dedi.

'Toprak kar suyunu emdi'
Tarım İlçe Müdürü Karaman, Akşehir Gölü'nün yeniden hayata dönmesi için kış aylarını beklediklerini, ancak umutlarının boşa çıktığını söyledi: "Bu kış Sultandağları'nın zirvesi de etekleri de karlarla örtüldü. Bu, içimizdeki umudu artırdı. Son günlerde havalar ısındı karlar eridi ancak göle yine de bir damla su bile gelmedi. Eriyen kar sularının bir bölümü yapay göletlere gitti, bir kısmını da daha göle ulaşmadan toprak emdi. Belediye, ilçe merkezinden topladığı karı gölün kıyısına döktü ama faydası olmadı. Artık başka umudumuz da kalmadı."