Hollanda'nın En Prestijli Mimarlık Ödülü, Sahibine Kavuştu

Westraven Ofis Kompleksi 
Fotoğraf: Jannes Linders

Hollanda Mimarlar Kraliyet Enstitüsü (BNA) tarafından 1965 yılından bu yana dağıtılan BNA Cube ödülünün 2008 yılındaki sahibi ‘cepezed Architects’ oldu. Geçtiğimiz sene bu prestijli ödül Office for Metropolitan Architecture’ın (OMA) olmuştu.

Hollanda Mimarlar Kraliyet Enstitüsü (BNA) tarafından 1965 yılından bu yana dağıtılan BNA Cube ödülünün 2008 yılındaki sahibi ‘cepezed Architects’ oldu. Hollanda’nın en prestijli ödüllerinden sayılan ve enstitünin verdiği en köklü liyakat olan BNA Cube, Hollanda mimarlığına sunulan istisnai değerleri göz önünde bulunduruyor.

Westraven Ofis Kompleksi 
Fotoğraf: Fas Keuzenkamp

Ödül hakkında yapılan jüri açıklamasında ‘cepezed Architecture’ın üstün profesyonel yetenekleri ve yarattığı olağandışı mimarlık değerlerinden bahsedilirken, büronun yenilikçi ve teknik çözümlerinin yüksek mimari kaliteye hizmet ettiği ifade edildi.

Audax Tekstil Müzesi 
Fotoğraf: Jannes Linders

Jürinin açıklaması şöyle devam ediyor:

“cepezed Architecture’ın ‘yapı ustası’ kavramına getirdiği modern yorum, özellikle hayranlık uyandırıyor. Bu yorumla ofis, mimarlıkla uygulamayı birbirinden soyutlamıyor. Parçaların bir araya getirilmesinden oluşan, tümevarımcı tasarım yöntemleri mimarlara inanılmaz bir ‘know-how’ yetkisi sunarken, yapım süreçlerinin yönetimi, uygulama bileşenlerinin yenilikçilikliği ve geliştirilmesi yalnızca mimari mükemmellik amacına yönelik ortaya çıkarılıyor.”

Audax Tekstil Müzesi 
Fotoğraf: Jannes Linders

En verimli uygulama teknikleriyle minimum malzeme kullanımını öngören cepezed, geri dönüşüm ve sürdürülebilirliği inşaat çalışmalarının en temel konularından biri olarak ele alıyor. Firmanın son dönem işlerinden, Utrecht’teki Westraven ofis bloğunun yenilenmesi ve eki ile Tilburg’daki Audax Tekstil Müzesi, incelik ve hafifliği ön plana çıkaran kompozisyonları ve mekan ile günlük ışık değişimi arasında kurdukları duyarlı kontrol ile bu yaklaşımın örneklerinden.

Jan Pesman, Michiel Cohen ve Ronald Schleurholts tarafından temsil edilen cepezed Architects, BNA Cube 2008 ödülünü yılın son aylarında gerçekleştirilecek bir ödül töreniyle alacaklar.

Westraven Ofis Kompleksi 
Fotoğraf: Jannes Linders