Honeywell'den Dubai International'a LED Tam Aydınlatma Sistemi



Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin rakamlarına göre Dubai International (DXB), 2014 yılında 70,4 milyondan fazla yolcuya hizmet veren dünyanın en yoğun havalimanı olarak Londra Heathrow'u geride bıraktı. Yeni tamamlanan proje, faaliyetlerin daha etkin, güvenilir ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için teknolojiyi kullanmak suretiyle, havalimanının gelecekteki büyümeye uyum sağlamasına yardımcı olmak amacıyla tasarlandı. Honeywell, proje kapsamında 80 günde 8 bin 200'den fazla LED ışık ve bin 300 km kablo döşedi. En önemlisi de, havalimanı tüm program boyunca faaliyetlerini sürdürdü.

“DXB pistinin yenilenmesine ilişkin başarı hikayesinin bir parçası olduğumuz için son derece gururluyuz” diyen Honeywell Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya Başkanı Norm Gilsdorf, proje hakkında şunları söyledi:

"Bu proje, etkili, emniyetli ve güvenilir havalimanı faaliyetleri açısından önemli bir adım. Dubai'nin havacılık sektörü olağanüstü bir büyüme sergiledi; Dubai Airports'u geleceğe dönük yaklaşımlarından dolayı takdir ediyoruz. Bu havalimanı, Ortadoğu ve dünya genelinde bir inovasyon modeli oluşturmuştur".

İki aşamalı proje

1 Mayıs 2014 tarihinde havalimanının güney pistinde yapılan iyileştirmeyle başlayan projenin ikinci aşamasında ise kuzey pistinde büyük bir yenileme gerçekleştirildi. Honeywell, kapasitenin arttırılması ve faaliyetlerin geliştirilmesi için güney pistinde yeni bir acil çıkış taksi yolunun inşasına destek oldu. Bu ilk aşamada, yeni görsel yönlendirme işaretleri ve navigasyon ışıkları yerleştirildi.  

Honeywell projenin kuzey pisti ayağında, tüm pistlerde ve taksi yollarında mevcut havalimanı zemin aydınlatmasını (AGL) tam donanımlı LED aydınlatma sistemine dönüştürdü. Bu yeni aydınlatmanın, bakım için harcanan zamanı kısaltmak suretiyle, 'arıza süresinde' azalma dahil, eski AGL'ye karşı çok sayıda avantaj sağlaması ve bu durumun her yıl iniş sayısını arttırması bekleniyor. LED aydınlatma sistemi, enerji kullanımından ve ilişkili maliyetlerden tasarruf sağlamak suretiyle, aynı zamanda havalimanı faaliyetlerinin daha sürdürülebilir olmasına yardımcı olacak.

Dubai Airports Faaliyetleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Chris Garton'un proje hakkındaki görüşleri ise şöyle:

“Faaliyetlerimizin karmaşık yapısı dikkate alındığında, pist yenileme gibi projeler son derece zorlayıcı olabilir ve başarı sağlanması için beceriyi ve takım çalışmasını gerektirir. Honeywell'in LED aydınlatmayı kullanarak 80 günde dünyanın bu teknolojiyi kullanan ilk pistlerinden ve taksi yollarından birini kurması, tüm projemizin önemli bir unsurudur”.