Hopa Belediye Başkanı Topaloğlu: "Evet AKP Ayrımcılık Yapıyor!"



"Yakın geçmişte Engin Çeber'in ailesinden özür dileyerek Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in böyle bir açıklama yapması düşündürücü. Unvanında 'adalet' bulunan bir bakanın bu açıklamasının yaratacağı sonuçlar düşünüldüğünde karşı karşıya kaldığımız tablo oldukça vahim."

Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, "Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor" diyen Şahin'in açıklamasını bianet'e bu sözlerle değerlendirdi. Topaloğlu'nun Şahin'in yanıtlamasını istediği bir de sorusu var:

"Merkezi ya da yerel seçilmişlerin herhangi bir kanaldan seçildikten sonra temsilde eşitliği gözetmeleri gerekmiyor mu?"

"Bu açıklama seçmeni yönlendirme kaygısı taşıyor"

Bir devlet adamının 29 Mart Yerel seçimlerinin öncesinde böyle bir açıklama yaparak seçmenleri yönlendirdiğini ifade eden Topaloğlu, Şahin'in bu açıklamasıyla devletin anayasada yer alan eşitlik ilkesine halel getirdiği görüşünde.

"Hükümetin bir telaş içerisinde olduğunu düşünüyorum. Bu, yerel seçimlerde beklenenin altında oy alacaklarını fark etmelerinin telaşı. Her fırsatta yaklaşan yerel seçimlerin demokrasimiz açısından ulaşmak istediğimiz uygar dünya yolunda önemli bir sınav olduğunu söyleyen hükümetin bakanı bu açıklamasıyla çuvalladı."

"Hükümet kendi hanesine yazılmayacak projeleri yok sayıyor"

"'Merkezde' olmamanın belediyeler için işleri zorlaştırdığını ve hali hazırda bunun pratikte de böyle yürüdüğünü" anlatan Topaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beş yıl geride kalırken bırakın bu engellemeleri, bürokratları üzerinden engellemelerle karşı karşıya kaldık. Yerelle genelin iki dişliyi oluşturdukları, içice geçtiklerini dillendirmemize ve sorunların çözümünü yerel imkanlarla halletmenin mümkün olmadığını söylememize rağmen en küçük talebimiz bile hükümetin hanesine yazılmayacağı için havada kaldı."

Topaloğlu, bunu bir örnekle anlattı:

"32 bin 584 kişinin yaşadığı ve genç nüfusun yoğun olduğu Hopa'da kapalı spor salonumuz yok. bu konuda adım attık ancak mali kaynaklarımızın kısıtlı olması nedeniyle talebi dillendirmekten başka bir şey yapamayacağımızı yetkililere söyledik. Şehir stadının kullanım hakkını talep ettik ama bu çeşitli bahanelerle engellendi. Bize yapılan resmi açıklama 'inşaat müdürlüğümüz uygun görmedi' oldu."

"Seçmen sandık başına giderken bunları hatırlamalı"

"Devletin yurttaş katılımı, vergi ve diğer ödevler üzerinden toplanan paraları bir parti ya da uygulayıcı eliyle gerçekleştirmesinde bir sorun olduğunu" kaydeden Topaloğlu "Bu nedenle bu konularda çok büyük hassasiyet gösterilmeli" dedi ve ekledi:

"Bu açıklamaları ve yapılanları hatırlayarak sandık başına gitmek gerekiyor."

Dün bir açıklama yapan Şahin sözlerinin maksadını aştığını söylerken, AKP Kırıkkale milletvekili Mustafa Özbayrak da dün Hacılar kasabasındaki seçim irtibat bürosunun açılışında "Biz Ankara'dan izin vermediğimiz sürece siz burada taş üstüne taş koyamazsınız" şeklinde konuştu.