HRÜ ile DTE Arasında Yenilenebilir Enerji Protokolü İmzalandı



Foto: Rauf Maltaş (AA)

Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Kalkınma Bakanlığı'ndan aldıkları destekle kuracakları ''Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi'' için Danimarka Teknoloji Enstitüsü (DTE) ile ortak çalışma yapacaklarını belirtti.

Mutlu, Yenişehir Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, HRÜ ile DTE arasında geçen hafta Kopenhag'da yenilenebilir enerji alanında işbirliği protokolü imzaladıklarını bildirdi.

Şanlıurfa'nın güneşlenme gün sayısının en fazla olduğu illerden birisi olduğunu, sahip olduğu potansiyelden en iyi şekilde yararlanılması için ilk etapta Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği (GAP-YENEV) Merkezi'ni kurmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden Mutlu, bu alanda ciddi çalışmaları bulunan Danimarka Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji alanında dünyada söz sahibi ülkelerle ortak işler yapmak istediklerini, bunlardan birinin DTE ile yapılan işbirliği protokolü olduğunu anlatan Mutlu, şöyle devam etti:

''Mühendislik Fakültemizin Kalkınma Bakanlığı'ndan aldığı destekle kuracağı Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi için Danimarka Teknoloji Enstitüsü ile ortak çalışma yapacağız. Bölgemizde güneş enerjisinden daha fazla faydalanmak zorundayız. Başta tarım olmak üzere tüm sektörlerde bunun öncüsü olmak durumundayız. Araştırma merkezimiz buna yön verecek. Bunu yaparken dünyada bu konuda önde olan ülkelerle işbirliğine gideceğiz. Danimarka, başta yenilenebilir enerji olmak üzere birçok alanda öncü ülkelerdendir. Önümüzdeki dönemde diğer ülkelerle de işbirliğini artıracağız.''

''Bölgenin yenilenebilir enerji potansiyeli ortaya çıkarılacak''

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de konuşmasında, HRÜ ile birçok alanda işbirliği gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kalkınma Bakanlığı'nın yenilenebilir enerji alanında yapılması planlanan merkez için ödeneği ayırdığını ve yatırım programına aldığını hatırlatan Karahocagil, yenilenebilir enerji alanında bölgede yapılan araştırmalarda ciddi bir potansiyelin tespit edildiğini söyledi.

Türkiye'de kullanılan hidroelektrik enerjinin ciddi bir miktarının bölgedeki santrallerden karşılandığını belirten Karahocagil, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bölgemiz, güneş enerjisi üretimi ve biyo enerji konusunda önemli bir potansiyele sahip. Bu nedenle bir yol haritası çıkardık. Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de bu merkezin projesini hazırladı. Kalkınma Bakanlığına sunarak da kabul ettirdi. Yenilenebilir enerji için gerekli ödenek ayrılarak, yatırım programına alındı. Bu çerçevede yenilenebilir enerji merkezini kurarken uluslararası tecrübelerden faydalanmak için de Danimarka ile işbirliğine gittik. Hedefimiz, enerji verimliliğini sağlayıp, yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin kullanmak.''

HRÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata ise uzun yıllar üniversitede yenilenebilir enerji alanında önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu anlamda uluslararası işbirliğine gidilmesinin çalışmalara daha farklı bir boyut kazandıracağını vurguladı.

Danimarka ile yapılan işbirliğinin doğru bir seçim olduğunu ifade eden Yeşilata, ''Artık Danimarka'da bir kampüsümüz var. Seçim çok doğru oldu. Danimarka yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde insan yaşamının konforunun gerektirdiği bir standart olarak bakıyor'' dedi.

DTE ile yapılan işbirliği kapsamında akademik ve teknik personel değişimi ve ortak organizasyonların da yapılacağını açıklayan Yeşilata, DTE'nin protokol kapsamında GAP-YENEV Merkezi'nin kurulumunda ve sonrasında destek sağlayacağını, birlikte araştırma ve teknik projeler geliştirileceğini kaydetti.