''Hukuka Saygımız Var ama İzmir'e de Saygımız Olmalı''



Gündoğdu Rotaract Kulübü, İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği Turizm Paneli, eski bakanlardan Işılay Saygın'ın moderatörlüğünde Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde yapıldı.

Panele konuşmacı olarak katılan İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Ediz, 1980'li yıllarda Antalya ile başlayan turizme yönelik planlamanın Çanakkale'ye kadar olan bölgeyi kapsaması gerektiğini, ancak planlamanın İzmir'den sonra devam etmediğini söyledi.

İzmir turizminin planlama sorunu yaşadığını belirten Ediz, şöyle konuştu:

''Planlama yapılmadığı için yatırımcı gelmiyor. İzmir'i yurt dışında satacak, pazarlayacak olan acenteci, otelcidir. Biz her fuara acentecinin, otelcinin katılmasını istiyoruz. 1980'den bu yana Türkiye turizmi dünyada hızlı şekilde gelişti. Turist sayısında dünyada 7, döviz girişinde ise 9. sıradayız. İzmir kenti Muğla ile değil, Antalya ile değil, kendisiyle kıyaslanmalıdır. İzmir'deki planlama, istediğimiz aşamaya gelemedi. Bazı bölgeler 7 yıldır planlanamadı. Çeşitli sivil toplum örgütleri, hatta belediyeler, plan iptali için başvuruda bulunabiliyorlar. Yapılan planlar da açılan davalar nedeniyle mahkemeler tarafından iptal ediliyor. Hukuka saygımız var ama İzmir'e de saygımız olmalı. Turizmciye yatırım alanı tahsis etmezsek tanıtım da olmaz''.

Ediz, İzmirlilerin kente sahip çıkması ve görevini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

İnciraltı Bölgesi

Panelistlerden Kaya Oteller Grubu Başkanı Mustafa Kaya ise İzmir'in turizmde sürekli Antalya ile kıyaslandığını, ancak İzmir'in planlama sorunu yaşadığını anlattı.

İnciraltı bölgesinin 1991'de planlandığını hatırlatan Kaya,''Yıl 2011 oldu ama hala bir tek çivi çakılmadı. Zamanında planlama yapılmış olsaydı bugün 45 binden fazla yatağımız olurdu. İlgili merciler teşvik yapacak, insanlar da yatırım yapacak'' dedi.

Kaya, İzmir'e Kruvaziyer ile gelen turistin ikinci gece kalmak için bir nedeni olmadığını, kentte öncelikle İnciraltı'nın planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.