Hükümet Hasankeyf'te Alelacele Kamulaştırma Kararı Verdi



Bakanlar Kurulu, Hasankeyf'i su altında bırakacak Ilısu Barajı için bölgede acele kamulaştırma kararı aldı. Karar dünkü (18 Aralık) Resmi Gazete'de yayımlandı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın istediği kararı Devlet Su İşleri uygulayacak.

"Savaş hali mi var?"

Kararın dayandığı "Kamulaştırma Kanunu"nun 27. maddesi "yurt savunma ihtiyacı"ndan söz ediyor. Çevre hakkı savunucusu, İzmir Barosu avukatlarından Arif Ali Cangı, bu karar üzerine "Savaş hali mi var?" diye soruyor.
Danıştay Efemçukuru için benzer kararı durdurmuştu

Cangı, Danıştay'ın İzmir'deki altın madeni için Efemçukuru köylülerinin arazilerinin kamulaştırılması kararının yürütmesini durdurduğunu anımsatıyor.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, haziranda aldığı kararda, "acele kamulaştırma yoluna gidilmezse kamunun uğraması muhtemel zararlarının neler olduğunun ortaya konmadığı gibi kamu düzeninin de ne şekilde bozulacağının da açıklanamadığı"na hükmetmiş, dolayısıyla "acelecilik koşulunun gerçekleşmediği" sonucuna oybirliğiyle varmıştı.

Sadece Hasankeyf değil

Bakanlar Kurulu, Konya'daki hidroelektrik santrali projeleri için başka bir "acele kamulaştırma" kararı daha aldı. 1994'ten beri DSİ projeleri içinde bulunan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tüneli için alınan karar da dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.