Hükümet Lara'yı Satmakta Israrcı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin elinden alınarak "temalı park" yapılmak üzere özelleştirilmek istenen ve ince kumu ve endemik bitkileri nedeniyle doğal sit alanı ilan edilmiş olan 3 bin 500 dönümlük Lara Kent Parkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden satışa çıkarılıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan ve yoğun tepki üzerine iptal edilen ilk açık arttırmada Lara Kent Parkını 49 yıllığına 10.5 milyon dolar gibi düşük bir bedelle almış olan Limak İnşaat şirketi önümüzdeki hafta yapılacak ikinci ihale için girişimde bulunmazken teklif dosyası alan 4 firma arasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a yakınlığı ile tanınan ve Fethullah Gülen'e sempatisini saklamayan turizm yatırımcısı Fettah Tamince de bulunuyor.

Antalya'daki 17 meslek odası ise Lara Kent Parkı'ndaki doğal dokuyu tahrip edeceği ve kamu yararını ortadan kaldıracağı gerekçesi ile ikinci açık artırmanın yapılacağı 17 Ağustos günü Lara'daki tahsisin iptali için yeni bir dava açmaya hazırlanıyor.

Doğal sit'e "Disneyland"
Lara Kent Parkı, burada yetişen endemik bitkileri ve sahildeki çok ince kumu nedeniyle Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca, 1992 yılında, doğal sit alanı ilan edilmişti. Bu alan Antalya'da yaşayan 900 bin nüfusun ve 2015 yılı nüfus projeksiyonuna göre 1 milyon 600 bin kişinin aktif yeşil ve dinlence ihtiyacını karşılamak üzere ayrılmıştı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan Lara Kent Parkı projesinin uygulanması aşamasında, Rixos Oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince, bu alana "Disneyland" yapmak üzere girişimde bulunmuş, Antalyalıların tepkisi üzerine bundan vazgeçmişti.

Devreye bakanlık giriyor
Bu gelişmeden sonra devreye giren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Lara Kent Parkı'nı, 2004 yılında, "turizm bölgesi" ilan ederek Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Lara'daki planlama yetkisini elinden aldı. Üç bin 500 dönümlük park alanındaki yapı yoğunluğunu yüzde birden yüzde ikiye çıkararak 70 bin metrekare inşaat izni öngören Bakanlık, "temalı park" yapılmak üzere, pazarlık usulü 49 yıllığına kiraya vereceğini açıkladı.

Bakan Atilla Koç, 28 Nisan 2006'da Kamu İhale Kanunu'na riayet edilmeden yapılan ilk açık artırmada Lara Kent Parkı'nın 10.5 milyon YTL ye Nihat Özdemir'e ait Limak İnşaat firmasına verilmiş olan tahsisini, kamuoyunun tepkisi nedeniyle onaylamayarak iptal etmişti.

İkinci müzakere bu hafta
Lara Kent Parkı'nın tahsisi Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın, açık arttırma şeklinde 17 Ağustos tarihinde saat 14.00'te Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ankara Emek'teki toplantı salonunda gerçekleştirilecek. Tahsis müzakeresi, Lara Kent Parkı için belirlenen 306.2 milyon YTL'lik katkı payının binde 15'i olan 4,6 milyon YTL'den başlatılacak. Tek aşamalı yapılacak açık arttırmada en yüksek teklifi veren firma, 3 milyon 500 bin metrekarelik alanı 49 yıllığına tahsis almaya hak kazanacak.

"Temalı park"ın anlamı?
Lara Kent Parkı yerine "temalı park" kavramını kullanan Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsis sözleşmesinde bunu açıklıkla tarif etmiş değil. Proje kapsamında temalı park, su dünyası, mini golf alanı, tarihi ve kültürel alanlar, sergi salonları, restoranlar, eğlence parkları, dinlenme yerleri ve spor alanları yapılabileceğini belirten Bakanlık, uygulama projesi detaylarını yapma yetkisini tahsisi alacak firmaya bırakmış.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk'in, ilk tahsisin iptali sonrasında, Meclis'te Lara'yı açık arttırmaya çıkarmamasını ve burayı Antalya halkına bırakması önerisini "Kesinlikle açacağım" sözleriyle yanıtlayan Bakan Atilla Koç, Ercenk'in "Peki, temalı parkta neler olacak?" sorusuna ise yanıt vermekte zorlanmış, sadece bowling salonları yapılacağını ifade edebilmişti. Bakanın bu tereddütlü açıklamasının ardından Fettah Tamince'nin yeniden Lara'ya talip olması, bu alan için öngörülen "temalı park"ın asıl adı "disneyland mı?" sorusunu akla getiriyor.

Odalardan yeni dava
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) mensubu Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi Lara'daki statü değişikliğine ve satışa ses çıkarmazken, açtıkları ilk dava, tahsisin iptal edilmesi üzerine düşen Antalya'daki meslek odaları ikinci tahsisin yapılacağı 17 Ağustos tarihinde aynı gerekçelerle yeni bir dava açacak.

Eşgüdüm Kurulu üyeleri arasında Mimarlar Odası, Antalya Barosu, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Antalya Tabipler Odası, Antalya Eczacılar Odası, Antalya Diş Hekimleri Odası, Antalya Veteriner Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Orman Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ile Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası bulunuyor.