Hükümet Nükleerde Israrlı



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Nükleer enerji kalkınma ve enerji ihtiyacı için şart'' dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü'nün ''Isıtma Sistemlerinde İleri Teknolojiler ve Biyoyakıtların Kullanımı Çalıştayı''na katılan Bakan Güler, daha sonra Romanya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ioan Codrut Seres ile denizaltından elektrik hattıyla enerji alışverişini sağlayacak projeyi imzaladı.

Güler, Seres ile yapacağı toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nükleer enerji çalışmalarının belli bir program çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Güler, bu konudaki tepkilerin yersiz olduğunu savundu. Güler, ''Nükleer enerji konusundaki tepkiler, tamamen konuyu detaylı incelemeden verilen tepkilerdir. Konunun aslı kendilerine anlatılınca yersiz olduğunu görecekler. Bu konuda iki tür tepki veriliyor. Birincisi konuyu yeterince bilmeyenlerin tepkisi, ikincisi de doğruyu bilip de belli çevrelerin değişik nedenlerle karşı çıkması... Biz kararlı şekilde bu yatırımları yapmak durumundayız'' diye konuştu.

Artan petrol fiyatları ve dışa bağımlı enerji politikalarına dikkati çeken Güler, ileride karbondioksit vergisinin söz konusu olacağını, bunun da maliyetleri daha fazla arttıracağını kaydetti.

Nükleer enerji konusunda karbondioksit vergisinin söz konusu olmayacağını dile getiren Güler, ''Çevre konusunda hükümetimiz son derece hassas. Biz insana rağmen, çevreye rağmen teknoloji peşinde değiliz. İnsan için, çevre için teknoloji peşindeyiz. Nükleer enerji kalkınma ve enerji ihtiyacı için şart'' dedi.

Güler, nükleer santralın nerede kurulacağına ilişkin bir soruya, ''Çalışmalarımızı yaptık, yeri konusundaki açıklamayı sonra yapacağız'' diye konuştu.

Hilmi Güler, İTÜ'de gerçekleştirilen ''Isıtma Sistemlerinde İleri Teknolojiler ve Biyoyakıtların Kullanımı Çalıştayı''nda da enerji ihtiyacının şu anda 88 milyon ton petrole eşdeğer olduğuna işaret etti. Güler, enerjide yüzde 70-72 oranında bir dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu, bunun yüzde 38'ini petrol, yüzde 23'ünü doğalgazın oluşturduğunu söyledi.