Hükümet Yerli Enerjiye Kesenin Ağzını Açmaya Hazırlanıyor



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli enerjiye verilecek olan destekleri sil baştan belirledi. Bakanlık, yerli enerjiye 5.5 avrosent olan alım garantisi tutarı kaynağın türüne göre 25 avrosente kadar teşvik kapsamını genişletti. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanılmasına İlişkin Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Taslağını hazırlayan Enerji Bakanlığı, yerli enerjiye dayalı elektrik üretenlere vereceği desteğin alt sınırını belirledi.

Kim ne kadar destek alacak

Kanun taslağı bu şekilde yasalaşırsa hidrolik santrala 5, çöp gazına 5,5, pompajlı hidrolik santrala 7, rüzgâra dayalı santrala 6, jeotermale 7 ve fotovoltaik güneş enerjisine 25 avrosent destek verecek. Teklifte devletin alım yükümlülüğünden güneş enerjisine dayalı üretim yapan tesisler için ilk işletmeye giriş tarihinden itibaren 20 yıl, güneş dışındaki yenilenebilir enerji kaynaklı tesisleri için ise ilk işletmeye giriş tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirlendi. Ayrıca teklif ile yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik enerjisi üreten tüzel kişiler, istemeleri halinde ikili anlaşmalar yoluyla veya serbest piyasada satış yapabilecek. Ancak bu tüzel kişiler yasa kapsamında belirlenen fiyat sınırlamalarına tabi olmayacak ve piyasadaki diğer elektrik üreticileri gibi hareket edeceği belirtildi. Söz konusu Taslak ile özel sektörden elektrik borsası olarak bilinen Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi bünyesinde satın alacağı elektrik miktarını da belirledi. Bu arada Taslakta, kanuna aykırı davranan elektrik üreticilerine yönelik para cezası uygulanacağı yer aldı.

Para cezası katlanacak

Kanuna aykırılık 30 gün içinde telafi edilmezse, yapılan yazılı ihtara rağmen aykırı durumların sürmesi halinde EPDK ilgili şirket sahibine 250 bin TL para cezası kesilecek. Para cezasının uygulanmasının ardından söz konusu kanuna aykırılığın devam etmesi halinde, para cezası her defasında bir öncekinin iki katı olarak uygulanacak.