Hükümete 'İller Bankası' Uyarısı



TMMOB ve Yapı-Yol Sen üyeleri ile İller Bankası çalışanları, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan İller Bankası Yasa Tasarısı konusunda hükümeti uyararak, tasarının geri çekilmesini istediler. Ankara’da İller Bankası Genel Müdürlüğü önünde toplanan mimar, mühendis, memur ve sendikacılar banka yönetimini ve AKP Hükümeti’ni alkış ve ıslıklarla protesto ettiler. İzmir’de İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan eylemde tasarının yasalaşmadan genel kuruldan çekilmesi talep edildi.

TMMOB ve Yapı-Yol Sen pankartlarının açıldığı Ankara eyleminde, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile ortak imzalı metni okuyan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, 70 yıldan fazla hizmet üreten İller Bankası’nın kamu hizmeti vermekten çıkarılarak, “İlbank” unvanlı, bir kalkınma ve yatırım bankası yapılmak istendiğini söyledi.

İller Bankası’nın yerel yönetimlere kredinin ötesinde, ihtiyaç halinde harita, imar planı, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon, elektrik tesisi, hizmet binaları, soğuk hava depoları, arıtma tesisleri gibi alanlarda jeolojik, jeoteknik etüt proje işleri ve yapım aşamasında kontrollük hizmetlerini de üstlendiğini kaydeden Soğancı, tasarı ile bütün bu hizmetlerin kâr güdüsüne terk edileceğini söyledi. “İller Bankası’nın yerine getirdiği hizmetlerin kâr güdüsüyle değil, kamu yararı güdüsü ile yapıldığına” işaret eden Soğancı, tasarının yasalaşması halinde bütün bu hizmetlerin piyasa koşullarına terk edileceği tehlikesine işaret etti.

Çalışanlar etkilenecek
Soğancı, ayrıca tasarı ile bankanın 4 bini aşkın çalışanının da işinden edileceğini söyledi. Personelin sözleşmeli çalışmaya zorlanacağını, havuza gönderileceğini ya da zorla emekli edileceğini kaydeden Soğancı, 70 yıldır hizmet eden bankanın elbette kimi yetersizlikleri, eksiklikleri olduğunu, ancak bunların bankanın yerel yönetimlere verdiği hizmetleri yok sayarak, kamusal niteliğini bozmayı gerektirmediğini de ifade etti. Bu tasarının ülke, kamu, yerel yönetimler, personel yararına olmadığının altını çizen Soğancı, tasarının Meclis gündeminden düşürülmesini istedi.

Belediyeler iflas edebilir
İzmir’de, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kamil Okyay Sındır, kurumun kapatılmasının ‘halk sağlığı’, ‘toplum refahı’ ve ‘kamu görevi’ gibi ilkelerin hiçe sayılması anlamına geldiğini belirtti. Bu kriterlerin hiçe sayılarak her koşulda, ne olursa olsun alacağını tahsil etmeye odaklanacak bir kurum yaratılmak istendiğini söyleyen Sındır, “Tasarı yasalaştığında temin edilecek kredi faizlerinin yüksekliği nedeni ile belediyeler hizmet üretemez duruma gelecektir. Projelerin gerçekleşmesi için oluşacak ek maliyetler yerel halkın üzerine yıkılacak ve belediyeler ile halk karşı karşıya gelecektir” diye konuştu. Sındır, belediyelerin özellikle kadro sıkıntısı çeken birimlerin danışmanlık dahil her türlü hizmetten yoksun kalacağını ve bedelini ödediği sürece hizmet alabileceğini kaydedetti.

Sındır, Yerel yönetimlerin yüksek faizle kredi almak zorunda kalacağını belirten Sındır, belediyelerin borçların karşılığı olarak mallarının haczedilebileceğini ve iflas edebileceklerini söyledi.