Hükümetin 'Isınma' Önlemleri

Küresel ısınmayla mücadeleyi nihayet gündemine alan hükümet, kuraklığa karşı suyun daha etkin kullanımı ve bilinçlendirme başta olmak üzere bir dizi önlem almaya hazırlanıyor. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada 'küresel ısınma'yla ilgili Çevre, Enerji ve Tarım bakanlıklarının üçlü bir çalışma yürüttüklerini anımsattı.

Küresel ısınmanın tüm insanlık için önemli bir konu olduğunu ve herkesin hayatını doğrudan etkilediğini anlatan Çiçek, "O nedenle Türkiye, bu konuyu kendi yönünden ölçeği ve imkânları açısından değerlendirmeli ve şimdiden tedbirleri alması gerekmektedir. Ağrı kesici cinsinden bir tedbir almakta zorluk var. Bugün başlarsak daha az zarar görür düşüncesiyle çok yönlü bir çalışmayı başlattık" dedi.

Çiçek, hükümetin alacağı önlemlerin ana hatlarını şöyle çizdi:

- Kamuoyunu duyarlı hale getirmek için, küresel ısınmaya karşı önlemler konusunda eğitim çalışmalarına hız verilecek. Medyayla işbirliği yapılacak.

- Mera ve çayır alanlarının geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek. Yeşil alanların artırılması ve mevcut yeşil alanların korunması yönünde toplumsal duyarlılık oluşturulacak.

- Rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılacak.

- 75 barajla 104 göletin bir an önce bitirilmesi konusuna öncelik verilecek.

- Yeraltı sularının keyfi kullanılması önlenecek.

- Modern sulama yöntemlerinin kullanımı konusunda bilinçlendirme yapılacak.

- Endüstriyel atık suların geri kullanılmasının teşvik edilmesi için yasal, kurumsal ve idari düzenlemeler getirilecek.