Hünkâr Kasrı, Kül Oldu



Osmanlı sultanlarının namazlardan sonra hem dinlenmek hem de halkla bir araya gelmek için kullandıkları tarihi Beyazıt Camii Hünkâr Köşkü, yanarak tamamen kullanılamaz hale geldi. İtfaiyenin zamanında müdahalesiyle yangının cami ve diğer tarihî yapılara sıçramadan söndürülmesi ise teselli oldu. Sultan 2. Beyazıt tarafından 1506 yılında yaptırılan caminin Hünkâr Kasrı'nda çıkan yangın üzerine Fatih ve yakın bölge itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi. İlk bilgilerde yangının, tarihî caminin külliyesi içinde çıktığı belirtildi. Ancak daha sonra camiye bitişik olan tarihî Hünkâr Kasrı'nın ikinci katının yandığı ortaya çıkınca zamana karşı bir yarış başladı. Birçok itfaiye ve polis ekibi, olay yerine sevk edildi. Saat 10.30 sularında başlayan yangına hemen müdahale eden itfaiye, kısa sürede sonuç aldı. Ancak ahşap yapının büyük bir kısmını saran alevler, kasrı küle döndürdü. Tarihî binanın gördüğü zarar, köpük sıkılarak söndürülen yangının ardından ortaya çıktı. Bina kullanılamaz hale geldi. Bu arada, yangını görüntülemeye çalışan basın mensuplarının polis tarafından engellenmek istenmesi üzerine arbede yaşandı. Tartaklanan gazeteciler olay yerinden uzaklaştırılmaya çalışıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiğini söyledi. Padişahın namaz kıldığı hünkâr mahfilinin zarar görmediğini ifade eden Demir, Hünkâr Kasrı ile hünkâr mahfilini birbirine bağlayan tarihî ahşap kapının da zarar görmediğini sözlerine ekledi. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci de, Beyazıt Camii'nin kubbe kısmının 1999 depreminden sonra zarar gördüğünü ve bu yapılardaki restorasyon çalışmalarının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını dile getirdi. Özekinci, yangın çıkan Hünkâr Kasrı'nın aslına uygun şekilde yapılacağını da ifade ederek, "Buranın tüm projeleri onaylı. Buradaki kaybımız telafi edilemeyecek bir şey değil. Santimetre santimetre kayıt altına alınmış durumda." şeklinde konuştu.

Yanan bölüm orijinal değil

Beyazıt Camii'ne gelerek incelemelerde bulunan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yangın çıkan kısmın, hünkar mahfilinde 15-20 yıl önce restore edilen ve orijinal olmayan bölüm olduğunu söyledi. Beyazıt Camii Koruma Derneği yetkilisi Adil Sarmusak da, yangın çıkan binanın camiye ait evrakların ve diğer belgelerin depolanması için kullanıldığını dile getirdi. Binanın elektrik tesisatının en son ne zaman yenilendiğini soran gazetecilere cevap veren Sarmusak, "İnşallah yenilenecek." dedi. Sarmusak, restorasyon çalışmalarıyla ilgili sorumluluğun Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olduğunu ifade etti.

Günay: Cami müştemilatını kullananlar dikkatli olmalı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, caminin bakanlığına değil Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu belirterek, "Yakından ilgileniyoruz. Uğrayıp ayrıntılı bilgi alacağım." dedi. Günay, "Tarihî camilerde çalışanların ve müştemilatı kullananların galiba biraz daha dikkatli olması ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Geçen hafta da Kılıçali Paşa Camii'nde yangın çıkmıştı." şeklinde konuştu. İstanbul'un en önemli tarihî binalarından biri olan Haydarpaşa Garı'nın çatısı da çıkan yangınla kül olmuştu.