HÜRSİAD Başkanı Sarıcı: Yapılaşmada Hiçbir Şey Eskisi gibi Olmayacak



Hür Sanayiciler ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Yusuf Sarıcı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'nin sağlıklı, modern, güvenli yaşam alanlarına kavuşacağını, yapılaşmada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına inandıklarını belirtti. Sarıcı, yazılı açıklamasında, kamuoyunda 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.
    
Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturmak üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair esaslar düzenleyen yeni yasanın, inşaat ve gayrimenkul sektörü tarafından da yakından takip edildiğini ifade eden Sarıcı, söz konusu yasayla Türkiye'de çok şeyin değişeceğini kaydetti. Başkan Sarıcı, yasaya profesyonel ve disiplinli yaklaşıldığı takdirde yoğun göç alan illerdeki çarpık kentleşmenin önüne geçileceğini ve dengesiz nüfus dağılımı sorununun zamanla çözüme kavuşacağını belirtti. Kentsel dönüşüm kapsamında tarihi binaların da restore edileceğini hatırlatan Sarıcı, şunları kaydetti:
    
''Tarihi binalarımızın yenilenmesi ile turizm canlanacak, yerli ve yabancı turist sayısında büyük artış olacak. Yasayla birlikte mahkemelerde görev yapacak bilirkişilerin sayıları artacak. Bu karar, afet riski altında bulunan alanların dönüştürülmesi sırasında yıktırma işlemlerinde ya da sonrasında yaşanacak kaos ortamını önlemiş olacak. Yasanın rant ortamına yol açmaması için ilgili kurumlar daha duyarlı olmalı. Rant elde etmek uğruna yapılacak her faaliyet, yasayı amacından uzaklaştırır.''

Sağlıklı ve güvenli yaşam için büyük önem taşıyan Kentsel Dönüşüm Yasası sayesinde altyapısından ulaşımına kadar her anlamda sistemli ve düzenli şehirlere sahip olunacağını, gayrimenkul ve inşaat sektörünün canlanacağını belirten Sarıcı, ''Hem sektörlerin iş potansiyeli artacak, hem de buna bağlı olarak istihdam artışı yaşanacak. Dolayısıyla işsizliğin bir nebze olsun önüne geçilecek'' değerlendirmesinde bulundu.