Hüseyin Aslan'dan 'Kentsel Dönüşüm' Eleştirisi



Ege-Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de kentsel dönüşümün hüsranlarla ve boşa geçen zamanla dolu bir süreçten ibaret olduğunu öne sürdü. "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un gerekli, avantajlı ve önemli bir düzenleme olduğunu kaydeden Aslan, yasa boşluklarından kaynaklanan sıkıntının kötüye kullanıldığını ve asıl amaç olan kentsel dönüşümden uzaklaşıldığını söyledi.

DHA'nın haberine göre, Karabağlar, Bayraklı ve Ege Mahallesi gibi kentsel dönüşüm planlama örneklerinde belediyelerin iyi sınav vermediğini iddia eden Aslan, "İzmir’in kanayan yarası, vitrini Yeşildere’de, Gültepe’de, Bayraklı’da ve başka birçok yerde halkın görüşlerine de önem veren iyi bir planlama yaparsanız muhteşem güzel işler yapabilirsiniz. Yerel yönetimler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sosyologlar, medya ve halkla ortak hareket etmiyor. İzmir’de kentsel dönüşümde çivi çakılmadığı için güven bunalımı oluştu. Yurttaşa siz ’Oturduğun evinden çık, daha küçük bir ev vereceğiz, bir de bize borçlanacaksın’ derseniz, o kentte dönüşüm hava cıva olur" dedi.

Aslan, yasanın kötü niyetli kullanıldığını da iddia etti, "Bir müteahhitsiniz ya da yakınısınız. Örneğin Alsancak’ta değerli bir arsanın üzerindeki eski bir binadan bodrum ya da zemin kat daire alırsınız. Bir süre geçer, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden binanın riskli olduğunu bildirip tespit istersiniz. Ekip gelir, risk tespitini yapar, kat maliklerine ’Binanız risklidir, 3 ay içinde boşaltın’ diye özetleyeceğimiz tahliye yazısı gelir. Üstüne ’Yıkmazsanız biz yıkarız, bedelini de alırız’ denilir. Bina yıkılıp yeniden yapılır. Müteahhit hiçbir tapu - belediye harcı, vergi, KDV ödemeden o işi yapar. Bu şekilde kent değil bina yenilenir. Şu anda Çankaya’da, Karşıyaka’da, Alsancak’ta, Bornova’da kent merkezlerinde açılan dönüşüm tezgahı budur" dedi.

Ege-Koop Başkanı Aslan, çözüm olarak şu önerilerde bulundu:

"Torbalı-Menderes, Menemen aksı, Kemalpaşa bölgesi, Güzelbahçe-Urla-Çeşme yeniden planlanarak, daha sonra yaşanacak bir imar felaketinin önüne acilen geçilmelidir. Belediyeler, kentsel dönüşüm konusundaki uykularından uyanmalı ve sorumluluklarını hatırlamalıdır. Ucuz arsa üretilmesi konusunda destek olmalıdır."