‘İBB Borç Batağında’



Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve Turkuaz Hareketi lideri Ali Müfit Gürtuna, AKP’li İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın 5 yıl içinde sergilediği başarısız yönetim ile belediyenin borç batağına sürüklendiğini belirterek, İstanbulları seçim sonrası gelecek zamlar konusunda uyardı. Gürtuna, “Sayın Topbaş ‘İETT arazisini satamadığımız için maaş ödeyemiyoruz’ diyor. Bu suçun itirafı, iflasın ilanıdır. Başka delillere gerek yok. Beceriksiz yönetim seçim sonrası faturayı İstanbulluların sırtına zam olarak bindirecek” dedi.

Gürtuna, 2004 yerel seçimlerinin ardından İBB’yi borçsuz olarak devrettiklerini, buna karşın 5 yıl içinde İBB’nin ve bağlı şirketlerin 5 milyar dolar borçlu hale getirilmesini “iflas” olarak nitelendirdi. Belediyenin imar, su, ulaşım, deprem gibi kentin temel sorunlarının çözümünde de başarısız olduğunu belirten Gürtuna, “Ekonomik başarısızlık, yönetimin başarısızlığının yansıdığı tek alandır” uyarısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan İBB’yi devraldığında belediyenin 1.5 milyon lira borcu olduğunu da anımsatan Gürtuna, “2004’ten sonra İstanbul, deprem ve ekonomik kriz gördü. Belediyenin kaynaklarının yüzde 80’i kesintiye uğradı. Şimdi ise belediyeye kaynak akmasına karşın partizanlık, adam kayırma, benden olsun, oğlumun arkadaşı olsun diye şirketleri felç ettiler. İETT iflas etti. Özel Halk Otobüsleri’ne akbil paralarını, personeline maaşını ödeyemez hale geldi. Müteahhitler sıraya girdi. Topbaş ise ‘İETT arazisini satamadığımız için maaş ödeyemiyoruz’ diyor. Bu suçun itirafı, iflasın ilanıdır. Beceriksiz yönetim seçim sonrası iflas bayrağını çekecektir” dedi.

Kentin sorunlarının hızla büyümesine karşın kaynakların yok edildiğini de belirten Gürtuna, İBB’nin kredi limitinin de tükendiğini söyledi.

AKP’yi Haçlılara benzetti

Gürtuna, İstanbul’un 1204’te Haçlı saldırılarıyla ciddi tahribata uğradığını, kentin ancak 150 yıl sonra yeniden toparlandığını da belirterek, “O dönemde İstanbul’un ganimeti yağmalandı. Bugün ise kentin hem menkulü hem de gayrimenkulü yağmalanıyor. İstanbul, bu dönemde gördüğü tahribatı tarihi boyunca görmedi” dedi. Abide-i Hürriyet Tepesi’nde inşaa edilen Avrupa Yakası Adliye Sarayı projesini de eleştiren Gürtuna, “Abide-i Hürriyet Tepesi o bölgedeki tek yeşil alandı. Şimdi ‘Avrupa’nın en büyük Adliye Sarayı’nı yapıyoruz’ diyorlar. Adalet gibi yüce bir kavramı getirip şehir dokusunun en problemli olduğu yere kondurmayın. Çok yazık! İstanbul halen deprem riskine karşı Allah’a emanet. Kentsel dönüşüm projeleri rantsal dönüşüm oldu” eleştirisinde bulundu.