İBB İhaleleri Yandaşlara



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 1 milyon 926 bin YTL’ye inşa ettirdiği ve Sayıştay tarafından “usulsüz bulunan” Sındırgı Termal Tesisleri’nin yakınındaki jeotermal santral ihalesinin İBB’nin imardan sorumlu genel sekreter yardımcısı İrfan Uzun’un ailesine ait olan Uzunlar İnşaat’a verildiği ortaya çıktı. İBB ve bağlı iştiraklerinin çok sayıda ihalesinin de verildiği Uzunlar AŞ’nin, Sındırgı’daki 10 milyon YTL’lik jeotermal santral projesi işini İBB’nin termal tesis inşaatını bitirmesinin hemen ardından alması ise AKP’nin yandaş şirketlerle arasındaki rant ilişkilerini gözler önüne serdi.

Sayıştay’ın, İBB’nin yetki alanının dışında inşa ettiği ve bedelini İBB bütçesinden karşılayarak kamuyu zarara uğrattığı Sındırgı Termal Tesisleri’ne ilişkin usulsüzlük tespiti, AKP’li büyükşehir belediyesinin rant sağladığı “yandaş şirketler” listesine bir yenisini daha ekledi. İBB’nin termal tesis inşaatını tamamlamasının ardından Sındırgı Belediyesi’nce açılan ve Sındırgı’ya bağlı Hisaralan Köyü’nden çıkan kaplıca suyunun ilçe merkezine getirilmesi işine ilişkin ihale İBB Genel Sekreter Yardımcısı Uzun’un kardeşi ve eşinin ortağı olduğu Uzunlar İnşaat’a verildi.

Uzunlar, jeotermal santral işine ilişkin sözleşmeyi 10 Mayıs’ta imzaladı. Jeotermal santralın 25 yıllık kullanım hakkını da kazanan Uzunlar, Sındırgı Belediyesi’ne termal turizmi de içeren proje için yıllık 5 bin 350 YTL kullanım bedeli ve ciro üzerinden aylık yüzde 6 işletme hakkı ödemeyi kabul etti. Şirket ayrıca İBB’nin iştiraklerinden KİPTAŞ, İSKİ, İston AŞ’nin yanı sıra Esenler, Bahçelievler ve Güngören belediyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda AKP’li ilçe belediyesince açılan birçok ihaleyi almasıyla da dikkat çekiyor.

‘Projeler önceden hesaplanıyor’

Sayıştay’ın çıkardığı usulsüzlük dosyalarının bir an önce yargıya taşınması gerektiğini söyleyen İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, “Sındırgı’ya yasal olmamasına karşın termal tesis yapılıyor. Ardından bir de jeotermal santral projesi ortaya çıkıyor. Her şey önceden hesaplanıyor. Hiçbir girişim boşuna değil. Birilerini yükseltmek, birilerine rant sağlamak amaçlı. İBB özel bir şirket gibi hareket ediyor” diye konuştu.