İBB'den Bulgaristan'a 'Hediye' Kavşak Projesi



Bulgaristan'ı ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandakova ile görüştü; Sofya için hazırlanan iki kavşak projesinin sunumunu yaptı. Sofya ve İstanbul'un birbirine çok yakın iki komşu kent olduğunu kaydeden Topbaş, ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Topbaş, Sofya'nın sadece Bulgaristan için değil, bütün dünya için önemli bir kent olduğunu belirtti. İstanbul'da 8 yılda 251 kavşak, alt geçit ve yol düzenlemesi yaptıklarını anımsatan Topbaş, "Size de Bulgaristan Caddesi üzerinde iki kavşak düzenlemesi projesi hazırladık; hediye olarak getirdik. Umarım beğenirsiniz ve hemen uygulamaya geçersiniz. Bilgi ve tecrübe paylaşımına açığız'' diye konuştu.

Topbaş, Sofya Belediyesine her alanda destek vermeye hazır olduklarını, yaptıkları çalışmaları göstermek için belediyeden bir ekibi İstanbul'a beklediklerini kaydetti. Ayrıca Dünya Belediyeler Birliği Başkanı olduğunu, birçok belediyeye destek verdiklerini ve Sofya Belediyesini de bu teşkilatın içinde görmek istediklerini kaydeden Topbaş, şunları söyledi:

''İstanbul'da 8 yılda sadece ulaşıma 10 milyar avro harcadık. Hiçbir yerden yardım almadan tamamen belediye imkanlarıyla gerçekleştirdik. Bu seneki yatırım bütçemiz 3,5 milyar avro. Bütçenin büyük bir kısmını, yarıdan fazlasını ulaşıma harcıyoruz. Çünkü insanlar kenti rahat kullanmak istiyor. Şehrin medeniyet ölçüsü bu. Toplu taşıma ne kadar kaliteliyse, insanlar ne kadar tercih ediyorsa o kadar medeni bir şehirdir. Biz hiçbir yerden yardım almadan arkeolojik kazılarda sadece 20 milyon avro harcadık. Kültürel değerleri, camileri, Bizans'tan kalan eserleri, kiliseleri onarıyoruz''.

Topbaş, bir Bulgar kilisesinin restorasyonunu da yaptıklarını, proje bedelinin de 2 milyon avro olduğunu belirtti.

Sofya da 'Avrupa Kültür Başkenti' olmak istiyor

Kentte yaptıkları çalışmalar ve hayata geçirmek istedikleri projelerle ilgili bilgi veren Sofya Belediye Başkanı Fandakova ise, Belediye Başkanı Topbaş'a ve ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Fandakova, Topbaş'ın başarılı bir belediye başkanı olduğunu, yaptığı çalışmaları yakından takip ettiğini söyledi. Yeşillendirme ve park alanında da destek beklediklerini anlatan Fandakova, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu alanda da çok tecrübeli olduğunu, Topbaş'ın bu çalışmalara çok önem verdiğini kaydetti.

Fandakova, İstanbul'un özellikle ulaşım alanında büyük değişimler yaşadığını, çok önemli projelerin hayata geçirildiğini, Sofya'da ulaşım alanında büyük sorunlar olduğunu dile getirdi. İstanbul'un 2 sene önce Avrupa Kültür Başkenti olduğunu bildiren Fandakova, Sofya'nın da kültür başkenti olmak istediğini, İstanbul'un bu tecrübesinden de faydalanmak istediklerini vurguladı. 

Başkan Topbaş ve Fandakova daha sonra basın esliğinde Ayasofya kilisesinin altında devam eden arkeolojik alanı gezdi. Kadir Topbaş, şeref defterini imzaladı.