ICCI 2011 Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Katılımıyla Açıldı



ICCI 2011 – 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından törenle açıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya enerji politikalarındaki değişimlerden biraz daha bağımsız olarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmek, öncelikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak adına değişmeyen çizgisini 8,5 yıldan bu yana sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'nin ciddi bir değişim, dönüşüm ve gelişim gösterdiğini dile getiren Yıldız, son 12 ayda yüzde 10,9'luk elektrik tüketim talebi artışına işaret etti. Her ülkenin şartlarının farklı olduğunu, bu rakama 8 yılda ulaşan gelişmiş ülkelerin bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

''Onların enerji kaynaklarına bakış açısı ile Türkiye'nin bakış açısı mutlaka farklılık arz etmek zorundadır. Türkiye Antartika bölgesinde değildir. Türkiye, enerji kaynakları ile ilgili yoğunlaşılan bir bölgededir. 2015 yılı projeksiyonu; Türkiye'ye sınır olan ülkelerin ekonomik büyüklüğünün ancak Türkiye kadar olabileceğini gösteriyor. O yüzden Türkiye'nin her konuda mazereti olabilir ama enerji tüketimi ile ilgili en ufak bir aksaklığa mazereti olamaz. O yüzden hemen yakın süreçte 3 milyar ton civarında yerli kömürün elektrik üretimi ile ilgili kaynak olarak kullanılmasında özel sektörün önü açılacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili lisans alanların üretime geçmesinden tutun bütün kaynakları 2023 yılına kadar mutlaka harekete geçirmiş olmamız lazım.''

Türkiye enerji arz güvenliğini kollamalı

Türkiye'nin büyüme hızının yerli kaynakların üretimdeki büyüme hızından daha yüksek olacağına dikkati çeken Yıldız, ''İşte o zaman nükleer güç santrallarıyla alakalı başından beri kurguladığımız ve doğru olduğuna inandığımız bir noktadayız'' dedi. dünyadaki 30 ülkenin, 2'si haricinde nükleer güç santralleriyle ilgili bakış açılarını değiştirmediğini anımsatan Yıldız, bu iki ülkenin de söylemlerini 3 yılda 3 kez değiştirdiğini söyledi. Yıldız şöyle devam etti:

''O yüzden biz hiçbir zaman için inandığımız gerçeği ve doğruları vatandaşımızla, sektörle, kamuoyuyla paylaşmaktan çekinmedik, çünkü doğru olduğuna inandık. Türkiye'nin büyüme hızına ulaşabilen dünyada üç ülke var. O yüzden Türkiye, büyüme hızlarını karşılayabilecek, enerjideki arz güvenliğini, bütün enerji kaynaklarıyla birlikte çevreye duyarlı olarak ve çevre hassasiyetini kaybetmeden korumak ve kollamak durumundadır. Dünyada 26 santralin ömrünü tamamladı ve kapatılması gerekiyor. Bu santrallerin, yapımı devam eden 69 tane inşaatı engellememesi gerekli. Aslında Türkiye ne istediğini gayet iyi bilmektedir. O hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor ve güvenlikle ilgili kat sayıları artırarak ileri teknolojiyle ilgili uygulamalara geçmek durumundadır. Artık Türkiye eski Türkiye değildir".

Özelleştirmeler sürecek

Elektrik dağıtım ve üretim hizmetlerindeki özelleştirmelerle ilgili politikalarının devam edeceğini belirten Yıldız, aynı şekilde ithal edilen petrol ve doğalgazın gelişen teknoloji ile birlikte yerli kaynaklar haline gelmesiyle ilgili çalışmaların da süreceğinin altını çizdi. EPDK'ya yapılan 120 bin megavatlık lisans başvurularının siyasi istikrara duyulan güvenin özel sektör tarafından satın alınması anlamına geldiğini söyleyen Yıldız, bu konuda kamunun üzerine düşeni herzaman yaptığını bundan sonra da yapacağını kaydetti.