Alptekin'den 'Atlar ve Kahramanlar'





Ünlü sanatçı Hüseyin Alptekin, 'Atlar ve Kahramanlar' adlı çalışmasında heykeli çini ve video ile buluşturuyor. 'Dokuzuncu Uluslararası İstanbul Bienali'ne katılan Alptekin'in karışık teknik uyguladığı çalışmasının çıkış noktası Venedik'teki San Marco bazilikasının cephesinde bulunan dörtlü at heykeline duyduğu ilgi.

İstanbul'da yapılan ve 1204 yılına kadar Sultanahmet'teki Atmeydanı'nda sergilenen heykelleri geri getirmeyi planlayan Alptekin, Venedik'ten sergi boyunca kullanılmak üzere heykelin sadece kopyalarını ödünç alabildi.

2003 yılından bu yana süren araştırmalarında binicilikle ilgili heykellerin dili ve anlamlarına olan ilgisi de artan Alptekin, Avrupa'daki at heykellerini belgelemeye başladı. Heykellerin kentlerdeki konumu, imparator, kral ve kahramanların gücünü somutlaştırma biçimleri üzerinde duran Alptekin, LCD ekranda gösterilen üç videoda farklı görüntülere yer veriyor.

'Kubbeler', 'Zaferin Çoşkusu' ve 'Merdivenler'
'Kubbeler', 'Zaferin Çoşkusu' ve 'Merdivenler' olarak adlandırılan videolarda, Galata Kulesi ve Selimiye Kışlası'nın yanısıra farklı dinleri simgeleyen kubbelerin görüntüleriyle at üzerindeki kahramanların farklı yüz ifadeleri de göze çarpıyor.

Merdivenlerde ise sürekli bir hareket görülüyor. Günün farklı saatlerinde çekilen fotoğrafların arka arkaya gösterildiği merdivenler bazen sakinleşiyor bazen ise kalabalıklaşıyor.

'As Time Goes By', 'La Marseillaise', 'Invitation a La Valse' ve 'Lili Marlen'in de aralarında bulunduğu müzik kutuları ile seslendirilen üç video, birlikte takip edildiğinde sanki heykelin hangi ülkede ya da şehrin hangi noktasında olduğuna dair ipucu veriyor.

Poliüretandan yapılmış ve dokunma isteği uyandıran ahşap görünümlü heykelleri, videoların yanısıra Osmanlı etkisiyle yapılmış dörtlü at heykelinin işlendiği çiniler tamamlıyor.

Atların farklı açılardan görüntülerinin yer aldığı ve renk uyumunun bulunduğu çinilerde ise beyaz üzerine siyah at motifleri kullanılmış.

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde yer alan çalışma, 30 ekime kadar görülebilir. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nca düzenlenen bienal, 17 eylülde açılmıştı.

Bienalin diğer sergi mekanları:
Şişhane'deki Deniz Palas Apartmanı,
Tophane'deki Tütün Deposu,
Karaköy'deki Antrepo No:5
Tünel'deki Bilsar Binası,
Bankalar Caddesi'ndeki eski Garanti Bankası Binası,