Zeytinburnu, Yıkım Gölgesinde Canlandı



Deprem riski yüksek bir semt olan Zeytinburnu yeniden yapılanıyor. Yıkım korkusu altında beklenen hareketlilik yeni yatırımlarla geldi.

Marmara Depremi'nin ardından İstanbul'a yönelik üretilen deprem senaryolarında en çok hasar alacak bölgeler arasında gösterilen Zeytinburnu'nda 8 binadan 1'i depremde yüksek riskli olarak gösteriliyor. Tüm bu binaların yıkılması ve yenilerinin yapılmasının maliyeti ise, 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'mutlaka yıkılacak' dediği 2295 konutun bulunduğu mahallerde ise tedirgin bir bekleyiş hakim. Çırpıcı, Veliefendi, Yenidoğan ve Sümer mahallerinde bulunan bu gayrimenkuller için fiyat nasıl belirlenecek, yıkım ne zaman başlayacak belli değil.

Yıkımdan en çok etkilenecek olan bölgelerden biri de Sümer Mahallesi'ndeki Perdeciler Çarşısı. Büyük perde dükkanlarının bulunduğu bu mahallerde yıkım sırasında sorun çıkacağına emlakçılar kesin gözü ile bakıyor. Bir emlakçı, "Adam, benim mağazamın değeri 1 ya da 2 milyon dolar diyor. Yıkım yapılırken bu para verilebilecek mi? Yıkımın ardından mahkemelerin dolup taşacağı muhakkak" diyor.

Başakşehir'de yerleri hazır
Evleri yıkılacaklar için Kiptaş'ın Başakşehir 5. Etap 2'inci Kısım'da inşaatı devam eden konutlarının 560 tanesi de ayrılmış durumda. Semtten ayrılmak isteyenler olursa yaklaşık 15 ayda bitecek olan bu konutlara yerleşmeleri sağlanacak. Aslında bir yandan yıkım kararları dururken diğer yandan semte yapılan yatırımlar da artıyor. Halen inşaatı devam eden iki otel bunlardan biri. Sabancı Grubu tarafından satın alındığı söylenen Et-Balık Kurumu'nun arazisinde bir alışveriş merkezi ve otel yapılacağı öne sürülüyor.

Kirada alt sınır 400 YTL
Bölgedeki bu hareketlilik deprem riskine rağmen konut kiralarının ve satılık fiyatlarının artmasına neden olmuş. Şu anda semtte kiralık konutların fiyatı 400 YTL'den başlar duruma gelmiş. 1999 depreminden sonra iki yıl iş yapamadıklarını anlatan emlakçılar, son yıllarda yeniden bir hareketliliğin olduğunu söylüyorlar. Bugün için en değerli sokaklar arasında Hatboyu ve Matbacılar gösteriliyor. Buralarda kiraların fiyatı 600'den başlayıp bin YTL'ye kadar çıkıyor. Satılıklarda ise metrekare fiyatları 800 YTL'den başlıyor. Değerli sokaklarda bu rakam bin YTL'ye kadar ulaşıyor.