Konut Kredi Talebi Yavaşladı

2005'te yüzde 371 oranında artan konut kredi talebinde yeni yılın ilk günlerinde bir yavaşlama var. Bankacılar, bu azalmayı mevsimsel buluyor ve yeniden artış bekliyor. Bazı bankacılara göre kira geliri için konut alan birçok yatırımcı hayal kırıklığı içinde. Bu nedenle birçoğu satışa geçmeyi düşünüyor. Fazla yükseldiği ileri sürülen konut fiyatlarında bir gerileme bekleyişi hâkim.

Ekonomist'in haberine göre, konut kredileri talebinde, son günlerde bir durgunluk gözleniyor. Bankacıların önemli bir kısmı bu durgunluğu mevsimsel etkilere bağlıyor. Konut ve gayrimenkul talebinin kış aylarında azaldığı, yaza doğru ise arttığı belirtiliyor.

Denizbank Avusturya'nın İstanbul yöneticilerinden Serkan Çevik'e göre bu beklentiyle gayrimenkul yatırımı yapanlardan son günlerde kira gelirlerinin beklentilerinden düşük kaldığı yolunda şikâyetler aldığını söylüyor. Bir başka bankacı da bu beklentiyle önemli ölçüde gayrimenkule yatırım yapan şirketlerin başlangıçta düşündükleri fiyatlardan kiracı bulamamaktan yakındıklarını dile getirdi. Kiradan umduğunu bulamayan bu yatırımcıların gayrimenkul almaktan vazgeçtikleri, bazılarının ise yavaş yavaş elindeki gayrimenkulü satmayı gündemlerine almaya başladıkları belirtiliyor. Ancak bunun genel bir trend olmadığı, sadece kira geliri amacıyla gayrimenkule yönelenlerle sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. Dolayısıyla bu gelişmenin piyasada gayrimenkul ve konut fiyatlarında hızlı bir düşüşe neden olması beklenmiyor.