İnşaat Sessizliğini Bozdu

2005 yılının ilk altı ayında yüzde 19.7 büyüyen inşaat sektörü sessizliğini bozdu. Mortgage sisteminin de devreye girmesiyle sektörün daha da hareketlenmesi bekleniyor. İnşaat sektörü yaklaşık 10 yıllık sessizliğini, bankaların ucuz ve uzun vadeli kredi olanakları, mortgage, TOKİ ve inşaat firmalarının konut projeleriyle bozmayı hedefliyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) 2005 yılının ilk 6 aylık verilerine göre yüzde 19.7 büyüyen inşaat sektörü gelecek için umut vaadediyor. Sektörde yaşanan gelişmeleri etkileyen faktörlerin başında konut kredi faizlerinin düşmesi ve vadelerin uzaması ile finansman sağlanması geliyor. Hükümetin 100 bin konut üretim hedefini TOKİ’nin üstlenmesi ve kurumsallaşmış firmaların proje sayılarının artması, sektörde yaşanan büyümenin önemli etkenleri arasında sayılıyor. 2006’da mortgage (ipoteğe dayalı konut finansmanı) sisteminin devreye girmesi ile sektör daha da hareketlenmesi bekleniyor.

Türkiye’de konut ihtiyacı resmi rakamlara göre 680 bin. Türkiye’nin yılık nüfus artışı göz önüne alındığında her yıl yaklaşık 300-500 bin arasında bir konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu açıdan inşaat sektörünün önümüzdeki yıllarda konut ihtiyacı ile birlikte büyüme trendini devam ettirmesi bekleniyor. Konutla ilgili, özellikle finansman ve kurumsallaşma konularına ağırlık verilmesi gerekliliği, tüm kesimler tarafından vurgulanıyor. Mortgage sistemi konut ihtiyacının karşılanması kadar inşaat ve finans sektörü için de büyük önem taşıyor.

Mevcut konut ihtiyacı nedeniyle, var olan potansiyelin bu sistemle en yüksek seviyede harekete geçirilebileceği bekleniyor. Bu durumda sistemin devreye girmesi ile konut yatırımlarının hızlanmasının yanında imarlı arsa arzının kısıtlı olması çözüm bekleyen bir faktör ortaya çıkıyor. Türkiye’de 15 milyon civarında konut stoğu bulunduğu bilinyor. Konut stoğunun yüzde 55’inin izinsiz/ruhsatsız olması, yüzde 60’ının 20 yaşın üzerindeki konutların oluşturması, konutların yüzde 40’ının tadilata ihtiyacının olması ülkemizde ciddi bir nitelikli konut sorunu bulunduğunu gösteriyor.

TOKİ’den 220 bin konut
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye genelinde 75 kentte 330 noktada 220 bin konut inşaatını 2007’ye kadar bitirmeyi planlıyor. TOKİ’nin başlattığı Gecekondu Dönüşüm Projeleri ile yasal ve planlı kentsel alan oluşturulması amaçlanıyor.Gecekondu Dönüşüm Projelerine ağırlık veren TOKİ, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere 35 farklı noktada 22 bin 565 konut üretecek.