'İDO ve İGDAŞ Özelleştirmelerini Seçim Sonrası Yapmayı Planlıyoruz'



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bütçelerini ekonomik krizi dikkate alarak yaptıklarını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlarımızı durdurmayacağız" dedi. Topbaş, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) "Dünya Konseyi ve Dünya Yönetim Kurulu 2008 Yılı Toplantısı" kapsamında Hilton Convention Center'da küresel finansal krizin yerel yönetimler üzerindeki etkilerinin tartışıldığı "Belediye başkanları siyasal tartışma oturumu"nun ardından, basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Kadir Topbaş, küresel ekonomik krizin İstanbul'un 2009 yatırımlarına etkileri konusundaki bir soru üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kaynaklarının yüzde 75'inin vergilerden kendilerine aktarılan paydan oluştuğunu belirterek, bu vergilerde düşüş olması halinde bütçenin de etkileneceğini söyledi. Topbaş, "Ancak öngördüğümüz bütçemizi belki borçlanmalarla, kredi imkanlarıyla veya kendi bazı gayrimenkullerimiz ve özelleştireceğimiz şirketlerimizden tedarik etmek isteriz" dedi.

Yerel yönetimlerin yatırımları kısması halinde ekonomik krizin tabanda daha fazla hissedileceğine işaret eden Topbaş, şunları kaydetti:

"Bu nedenle yatırımları devam ettirmek zorundayız. İstiyoruz. Tabii dikkatli de gitmek zorundayız. İstanbul lokomotif bir şehir. Diğer iller gibi değil. İstanbul'daki ekonomik sirkülasyonda biraz sendeleme olursa, Türkiye'de ciddi sıkıntılar yaşanır. Çünkü vergilerin yüzde 43'ünün toplandığı şehirdir. Burada yerel olarak bize büyük görevler düşmekte. Bankalar ve hükümetler krizin daha rahat aşılmasını istiyorlarsa, yerel yönetimlere kaynak oluşturmada daha dikkatli ve yardımcı olmalılar."
    
İGDAŞ VE İDO'nun özelleştirilmesi

Topbaş, kriz dönemlerinde yerel yönetimlerin kaynaklarında kesintilere gidildiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun kesilmemesi lazım. İstanbul Büyükşehir belediyesi olarak yatırımları durdurmayacağız. Arzumuz bu. Bütçemizi ona göre yaptık. Vergi gelirlerini dikkate alarak yapılan bir bütçedir. Vergi gelirlerimizde, paylarımızda bir daralma hissettiğimizde, biz de onu başka alternatiflerle tedarik etmek zorundayız. Bu kaynakları da oluşturmaya çalışıyoruz. Seçim sonrası bazı şirketlerimizi halka açmak, özelleştirmek gibi çalışmalarımız var. Bu da kaynak tedarikinde destek olacak bize."

Topbaş, bir gazetecinin "Ekonomik kriz şirketlerin değerini etkilemeyecek mi?" sorusuna, "Mutlaka etkileyecek. Daha önce düşündüğümüz boyuttaki imkanlara belki kavuşamayacağız. Biraz daha istediğimiz fiyatın altında belki gerçekleşir. Onu bilemiyoruz. Bu bir hesap konusudur. Eğer siz kredi alıp, onun faiziyle olayı geçmeye çalışırken, diğer taraftan belki şirketlerinizi biraz daha düşündüğünüzün altına indiğiniz taktirde 2 hesabı yapmak suretiyle hangisi idealse o doğrultuda hareket etmek gerekiyor" karşılığını verdi.

Özelleştirilecek 2 büyük şirketten İGDAŞ ile İDO'nun çok büyük kayıplarının olacağını düşünmediğini, bu şirketlere yönelik büyük talepler bulunduğunu belirten Topbaş, "Bu şirketler durağan değil, gelişen şirketler. Bu bakımdan bunu bekleyen, hatta krizi fırsata çevirmeye çalışan yatırımcılar var. Biz de bu krizi lehimizde bitirebiliriz diye düşünüyoruz" dedi.
    
Yeni kredi görüşmeleri

Topbaş, ulaşım yatırımları için daha önce yapılan 1 milyar 571 milyon avroluk kredi anlaşmasıyla ilgili bir problem bulunmadığını, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer kurumlardan yeni kredi talebiyle görüşme yaptıklarını bildirdi.

Topbaş, "İnanıyorum ki İstanbul Büyükşehir Belediyesine krediler açılacaktır. İSKİ için kredi düşünüyoruz. Şu anda çok ciddi yatırımlar var. Su problemlerini aşma, atık suları arıtma, biyoloji arıtma gibi devam eden yatırımlar var. Burada Dünya Bankası ve ilgili kuruluşlar çevre projeleri olduğu için sıcak bakıyorlar. Avrupa Yatırım Bankasından depreme yönelik olarak vatandaşların konutlarını güçlendirme veya yeni konutlara geçme konusunda çok uzun vadeli ve ucuz kredi imkanı sağlamalarını talep ettim. Buna sıcak bakabileceklerini söylediler. Bu konutların çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığı konusundaki bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Büyükşehir Belediyesinde teşkilat içinde bir yoklama yapıp, Perşembe veya Cuma günü adaylıkları devam edecek olanları açıklayacağını dile getirdiğini hatırlatarak, "Cumaya kadar bekleyin" dedi.