İETT 7 Bin Şoförünü Üniversiteli Yapıyor



Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Hayri Baraçlı, geçen yıl İETT Genel Müdürlüğüne atandığında kendisiyle planları hakkında konuşmuştuk. “Önce projeleri hayata geçirelim, sonra kamuoyuyla paylaşırız” demişti. Aradan bir yıl geçti. Dr. Baraçlı’yla bir söyleşi daha yaptık. Planladıklarının % 90’ını gerçekleştirdiğini, ancak daha gidecek çok yol olduğunu belirtti. Anlattıkları arasında beni en çok etkileyen nokta, kurumda başlattığı eğitim harekatı oldu.

Dr. Baraçlı, İstanbul Kültür Üniversitesi’yle ortaklaşa yürütülen “İstanbul'da Güvenli Yolculuk” projesi kapsamında 7000 şoföre ve 725 memura eğitim aldırıyor. Sürücüler “zor yolcularla baş etme, stres ve kriz yönetimi, öfke kontrolü, halkla ilişkiler”; memurlarsa “zaman yönetimi, halkla ilişkiler, stratejik yönetim, değişim yönetimi” gibi konulardaki derslere katılıyorlar. İETT bünyesinde ayrıca, ilkokul mezunlarının ortaöğretim, ortaöğretim mezunlarının yüksek öğretim mezunu olması için çalışılıyor.

Okullara toplu iletişimde görgü kuralları

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı’nın akademik uzmanlık alanı “reorganizasyon” -yeniden yapılanma- konusu olduğu için, kurumdaki dönüştürme çalışmalarını bizzat kendisi yürütüyor. Problemlerin tespiti, çözüm sağlanması ve verimliliğni artırılması amacıyla 10 adet kurul oluşturulmuş. Yolcuların yaşadıklarını yakından görebilmek ve sorunları yerinde tespit edebilmek için, yöneticiler belli aralıklarla sadece İETT araçlarıyla yolculuk yapıyorlar. Hayri Baraçlı’nın en büyük hedeflerinden birisi toplu ulaşım kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak.
İETT yönetimi, olarak okulları dolaşıyor, çocuklarımıza toplu ulaşımda görgü kuralları anlatan kitapçıklar dağıtıyor, seminerler düzenliyorlar.