İETT Ödemesinde El Maktum, KDV Muafiyeti İstedi

Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait Levent'teki İETT arazisi ihalesini kazanan ama hâlâ parasını ödemeyen Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai, yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi'nden (KDV) muaf olup olmadığının yollarını araştırıyor. Şirket bunun için Maliye Bakanlığı'na da görüş sordu. Sama Dubai'nin muafiyet alması halinde söz konusu arazi için ödeyeceği bedel 1 milyar 156 milyon YTL'den 176 milyon 400 bin YTL indirimle 980 milyon YTL'ye inecek.

Hukukçular buldu

Sama Dubai KDV indirimini ise şirket hukukçularının vergi kanunlarında bulduğu bazı uygulamalardan yola çıkarak araştırmaya başladı. Buna göre belediye aktiflerine ait gayrimenkulların, belediyeye geçip iki yıl elde tutulduktan sonra satılması durumunda KDV istisnası uygulamasının geçmişte yapıldığı ortaya çıkarıldı. Sama Dubai, hukukçularının tavsiyesi üzerine Maliye Bakanlığı'na başvurarak kendisinin de bu muafiyetten yararlanıp yararlanamayacağını sordu. Maliye Bakanlığı'nın şirkete henüz bir cevap vermediği belirtildi. Bu arada şirkete yakın kaynaklar Sama Dubai'nin herhangi bir ön talebi olup olmadığını, bu aşamada sadece kanunlarda yer alan bu muafiyet uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını öğrenmek istediğini belirtti.

Üzerinde ikiz kulelerden oluşan Dubai Towers projesini yapmak için 21 Mart 2007'de yapılan ihaleye giren Sama Dubai, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL'ye birinci geldi. Ancak arazi ile ilgili davalar nedeniyle hukuki süreç sonuçlanana kadar ödeme yapmak istemediğini İBB'ye bildirdi. İBB, şirketin bu talebini kabul ederken ödeme de bugüne kadar yapılmadı. İhaleden bu yana geçen yaklaşık 11 aylık zaman içerisinde ise Sama Dubai'nin CEO'su Farhan Faraidooni sık sık Türkiye'ye gelerek temaslarını sürdürdü. Faraidooni en son Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Sheikna Lubna Bint Khaled Al Qasimi'nin geçtiğimiz hafta Ankara'da yaptığı görüşmede de yer almıştı.

Üç grupla ortaklık görüşmesi yapıyor

Sama Dubai, Dubai Towers projesi de dahil olmak üzere bundan sonra Türkiye'de yerli ortakla hareket etme kararı aldı. Ancak bunun toptan bir ortaklık yerine, proje bazında ortaklık olarak arzulandığı belirtiliyor. Ortak arayışındaki başlıca sebep olarak İETT arazisi için yaşanan süreç ve kamuoyunda oluşan tepkiler gösteriliyor. Ortaklık görüşmeleri ise bir süre önce başladı. Şu ana kadar üç büyük grupla masaya oturuldu. Şirketin bu konuda aldığı karar Türkiye'de herhangi bir sektöre ilk defa yatırım yapacak bir yabancı grubun pazara ilk giriş hamlesiyle benzerlik gösteriyor. Kendi faaliyet alanında Türkiye'yi iyi tanıyan firmalar işbirliği yapmak istiyor.

'Temalarını karşılamaya çalışıyoruz'

Sama Dubai ile bir süredir görüşmeler yapan bir grubun üst düzey yöneticisi, "Sama Dubai'nin Türkiye'ye karşı paket yaklaşımı var. Sadece Dubai Towers değil, turizm tesisleri, sağlık şehirleri kurmak gibi çeşitli projeleri bulunuyor. Yani Türkiye'ye tek bir tema ile değil, çeşitli temalarla geliyorlar. Biz, bu temalardan hangilerini kaşılayabileceğimize bakıyoruz. Çok büyük yatırım rakamlarına ihtiyaç duyulan projeleri de var. Bu yüzden bütün taleplerini karşılıklı olarak değerlendirip, birbirmizi tamamlayabileceğimiz projeleri anlamaya çalışıyoruz" dedi.