İETT'yi Örnek Alan Tekel, Arazilerini İhaleyle Satacak

İstanbul'daki Karayolları ve İETT arazilerinin rekor fiyatla satılmasını örnek alan Tekel, özelleştirme planını yeniledi. Buna göre sigara fabrikaları ile gayrimenkuller ayrı ayrı ihale edilecek.


Kuruma ait taşınmazlardan daha yüksek rant elde edilmesi için belediyelerle irtibata geçilerek imar planı tadilatına gidiliyor. Tekel en yüksek geliri, Kartal Cevizli'deki işletme sahasından bekliyor. Burası, turizm ve ticaret merkezi alanı olarak satışa sunulacak. İstanbul Beykoz'daki Paşabahçe İçki Fabrikası'nın arazisi de, yatırımcıların iştahını kabartıyor. Boğaz'a nazır arazinin butik otel şeklinde değerlendirilebileceği kaydediliyor. İzmir Alsancak'taki 2 gayrimenkul ile Ankara İncek'teki arazi için proje geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, ihaleyle ilgili hazırlığın 2 ay içinde tamamlanmasını hedefliyor. Tekel'e ait sigara fabrikalarının ise 'blok satış' yöntemiyle özelleştirilmesi öngörülüyor. İhale şartnamesine son şeklinin verildiği, siyasi otoritenin karar vermesi halinde 15 gün içinde satışa çıkılabileceği ifade ediliyor. Ancak, genel seçimler sebebiyle özelleştirmenin seçim sonrasına kalabileceği vurgulanıyor.

Yetkililer, 6 sigara fabrikasının özelleştirilmesine yönelik bütün teknik çalışmaları tamamladıklarını söylüyor. Şartnamenin de hazır bulunduğunu aktaran yetkili kişiler şunları kaydediyor: "Sadece son değerlendirme rötuşları olabilir." Edinilen bilgiye göre, şu anda ikisi yabancı yatırım fonu, biri hem fon hem yatırımcı, ikisi de Türkiye'de yerli ortaklarla farklı alanlarda faaliyette bulunan toplam 5 yatırımcı, Tekel'in özelleştirilmesi ile yakından ilgileniyor. Bu durum daha yüksek bir fiyat beklentisi oluşturuyor.

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başladı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu, bu rakamın beklentileri karşılamadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etti. Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden Tekel, kâra geçti. Tekel'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi.