İGDAŞ'a Göz Diken Gazprom Aksa ve Çalık'la Görüşüyor



Türkiye enerji pazarına elektrik ve doğalgaz dağıtımı üzerinden yeni bir giriş yapmaya hazırlanan Gazprom doğalgaz dağıtım ağı en geniş olan Aksa Enerji ile görüşüyor. Aksa'nın aynı zamanda Antalya'da da doğalgaz çevrim santralı bulunuyor. Ancak Gazprom'un asıl hedefi İGDAŞ özelleştirmesine katılmak olacak. Türkiye'nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan İGDAŞ aynı zamanda Rus gazının giriş yaptığı Trakya bölgesine de yakın olduğu için doğalgaz arzı daha rahat olacak. Gazprom'un Türk pazarındaki partner arayışında adı geçen diğer şirket ise Çalık Holding.
Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Gazprom, elektrik ve doğalgaz iç pazarına girmek için Türk şirketleri ile görüşüyor. Aksa ile geçen yıl bir niyet anlaşması imzalayan Gazprom, henüz bu şirket ile tam anlamda bir ortaklığa imza atmadı. Ancak görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Aksa-Gazprom arasındaki müzakere başlıkları ise doğalgaz dağıtım pazarına beraber girme ve doğalgaz tedariki konularından oluşuyor. Aksa, Türkiye'deki doğalgaz dağıtım sisteminin üçte birine sahip ve 600 bin aboneye hizmet veriyor. 2015 hedefi ise 3 milyon aboneye ulaşmak. Aksa'nın gaz dağıtım işine yabancı ortak olarak Gazprom'u yanına alarak devam edebileceği öğrenildi.
 
İGDAŞ'da şirketlerden biri ortak

Gazprom'un en büyük hedefi ise İstanbul'un doğalgazını dağıtan İGDAŞ ihalesini almak. İGDAŞ Rus gazının Türkiye'ye giriş yaptığı Trakya bölgesine yakınlığı nedeniyle Gazprom'un ‘olmazsa olmaz'larından biri durumunda bulunuyor. Bu ihale ile Gazprom'la bir süredir birlikte çalışan Bosphorus Gaz şirketi de yakından ilgileniyor. Aksa da ihaleye katılmak için hazırlıklarına başladı. Gazprom'un hangi şirketi yanına alarak ihaleye katılacağı ise henüz belli değil. Ancak Gazprom'un şirketlerle yaptığı görüşmelerde bu ihaleye beraber katılım konusunun da görüşülmekte olduğu belirtildi.

BOTAŞ'ın Rusya'dan aldığı 6 milyar metreküplük batı hattı doğalgazı ile ilgili anlaşması 2011 yılının sonunda tamamlanmış olacak. Doğalgaz Piyasası Kanunu'na göre, BOTAŞ'ın süresi bittikten sonra özel sektör anlaşma yapabilecek. 6 milyar metreküplük doğalgazın en az 1.5 milyar metreküpünü doğalgaz ithalat hakkı da bulunan Bosphorus Gas şirketi istiyor. Ancak Aksa şirketi de 6 milyar metreküplük anlaşmayı devralmaya talip bulunuyor. Aksa ile Gazprom'un yaptığı görüşmelerde, bu konunun da konuşulmakta olduğu ve sonuca göre Aksa'nın doğalgaz dağıttığı illerde Gazprom ile ortaklık kurabileceği belirtildi. Sektör temsilcileri, 2011 yılında süresi bitecek olan anlaşmaya yönelik Rusların henüz bir karar vermediği ve Aralık ayından önce de kimin bu hattan doğalgaz ithal etme hakkı olacağının belirlenemeyeceğini ifade ettiler. Öte yandan 6 milyar metreküpün tamamının tek bir şirkete verilmeyebileceği ve BOTAŞ'ın da bu miktarın yarısı için yeniden anlaşma yapabileceği ifade edildi.
 
Çalık ile doğalgaz depolama tesisi

Gazprom, dün (bugün) finansal sonuçlarını açıkladı. Yaptığı açıklamada Çalık ve Aksa ile görüşme halinde olunduğu ancak henüz anlaşma imzalama noktasına gelinmediği kaydedildi. Gazprom, Çalık ile Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'ni inşa edecek. Tesis Türkiye'nin ilk depolama tesisi olacak ve doğalgaz arz güvenliği açısından önemli bir yeri olacak. Gazprom'un Almanya'dan sonra en büyük ikinci müşterisi Türkiye. Açıklamaya göre, Gazprom Türkiye'ye Mavi Akım ve Batı Hattı olmak üzere iki ayrı hat üzerinden yılda ortalama 23 milyar metreküplük doğalgaz satıyor. Gazprom beklenenden daha soğuk bir kış mevsimi geçirilmiş olması nedeniyle gaz satışını yüzde 14 oranında artırdı.