İğneada ve Longoz Ormanları 'Termik Santral' İstemiyor

Foto: Cüneyt Oğuztüzün

EMBA Elektrik Üretim A.Ş'yi, turizm, tarım ve  hayvancılık  ile geçinen tüm İğneada ve çevre halkı adına kınadığını bildiren İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, "Gerek orman arazisine böyle bir yatırımın yapılmaya çalışılması, gerek seçilen yerin hemen yanıbaşında İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı'nın olması bakımından planlanan bu yatırımın geç olmadan durdurulmasını istiyoruz" dedi. Işık, kömür yakan termik santralin yapılması halinde 2007'de milli park ilan edilen,  Dünya Bankası’nın GEF2 fonundan ve Avrupa Birliği’nin çevre fonlarından milyonlarca dolar çevrenin korunması için yardım alan, dünyadaki üç longoz ormanından biri olan 'İğneada Longoz Ormanları'nda doğal yaşamın büyük hasar göreceğini, altın kumları ile ünlü İğneada’ya her yaz gelen 400 bin turistin santralden deşarj edilen sudan etkileceğini, bu haliyle yapılması planlanan tüm işlemlerin hukuka aykırı olacağını belirtti.  

ÇED süreci tamamlanmadan üretim lisansı verilirse dava açılacak

Işık, EPDK’nın 14.06.2012’da EMBA’nın elektrik üretim lisansı başvurusunu incelemeye aldığını anımsatarak, EPDK’nın ÇED süreci tamamlanmadan üretim lisansı vermesi halinde dava açacaklarını kaydetti. Işık, önceliklerinin ÇED sürecinin iptal edilmesini sağlamak olacağını, ancak başarılı olamazlarsa kendilerine açık olan tüm hukuki yolları takip edip, ithal kömürle üretim yapacak termik santrali orman arazisine, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nın dibine yaptırmayacaklarını vurguladı.

EMBA Elektrik Üretim A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu’na seslenen Işık, "Dünya Göz Hastanesi gibi başarılı ve nezih bir hastane zincirinin sahibisiniz; yapınızda dürüstlük ve insan sevgisi var, merhametli bir iş adamısınız. Lütfen İğneadamızda orman arazisine, Longoz Ormanları’mızın yanı başına bu termik santrali kurmayın. Gelin size Milli Parkımızı gezdirelim, bu doğayı görmek için her yıl gelen binlerce turisti, bunlar için kurulan tesisleri, tarım, hayvancılık ile geçinen çiftliklerimizi tanıtayım, bu yatırımı buraya yapmayın" çağrısında bulundu.

"Bulgar basınının gösterdiği ilgiyi ülkemiz basınından da bekliyoruz"

Işık, termik santral yapılması planlanan Beğendik köyünün, Bulgaristan sınırının yanıbaşında olduğuna, Bulgar tarafındaki tüm köylerin ve belediyelerin termik santral yüzünden ayaklandığına ve her gün Bulgar basınından bilgi talep edildiğine dikkat çekerek; "Aynı ilgiyi ve duyarlılığı kendi basınımızdan da bekliyoruz" dedi.