İhale Kapalı, Adres Açık

Cumhurbaşkanlığı, Genel Sekreterlik Hizmet Binası B Blok’un tadilat ve dekorasyonu için açık ihale yapmak yerine “pazarlık” yöntemiyle ihaleye çıktı. İhaleyi 3 milyon 249 bin TL sözleşme bedeliyle bir inşaat firması kazandı. Cumhuriyet, 25 Şubat’ta notere beyanda bulunarak ihaleyi söz konusu şirketin kazanacağını bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği ihalelerde tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı’nda yeni bir skandal ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, İdari ve Mali İşler Başkanı’nın 12.02.2009 tarihli onayı ile bir ihaleye çıktı. “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Hizmet Binası B Blok Tadilat ve Dekorasyonu” başlıklı ihale için ilana çıkılmadı.

İhale, Kamu İhale Yasası’nın pazarlık usulü ile ihale yapılabilmesine olanak sağlayan 21. maddesi çerçevesinde gerçekleştirildi. İhalede, söz konusu maddenin “Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” hükmünü içeren (c) bendi uygulandı.

İhalenin sonucu noterde

İhale hazırlıkları süreci devam ederken Cumhuriyet, haber kaynaklarının ilettiği bilgiler doğrultusunda notere başvurdu. 25 Şubat 2009 tarihinde Ankara’daki bir noter aracılığıyla “Düzenleme şeklinde emanet tutanağı” hazırlandı. Başvuruyu yapan muhabir, kapalı zarf içerisine yerleştirdiği dilekçesinde Köşk’ün çıktığı ihalenin ismini vererek kendisine bu ihaleyi “Dorya Dek. İnş.Teks.San. ve Tic.” adlı şirketin kazanacağı yönünde ihbarda bulunulduğunu bildirdi. Katlanarak zarfın içerisine yerleştirilen dilekçe daha sonra noterdeki görevli personel tarafından mühürlenerek 1 yıllık emanete kaldırıldı.

Noter tarafından onaylanan yazıda muhabir “Hiçbir kimsenin zorlaması veya etkisi altında kalmaksızın, şuurum ve temyiz kudretim tamamen yerinde olarak kendi serbest irademle, kendi el yazımla, yazıp altını imzalayarak zarfa koyup kapadığım emanetimin, noterliğiniz emanetine alınarak 1 yıl süre ile saklanmasını istiyorum” dedi.

21 gün sonra sözleşme

Kapalı ve mühürlü zarf içerisindeki beyanın yapılmasından 6 gün sonra, 06.03.2009’da iki şirketin söz konusu ihaleye katılmasında bir sorun olmadığı açıklandı. Bu şirketlerden birisi Cumhuriyet’in noter beyanında yer alan Dorya Dek. İnş. Teks. San. ve Tic. olurken, diğeri de Tür-Süm İnş. ve Tic. Ltd. Şti. oldu.

Bu işlemden 12 gün sonra da ihaleyi kazanan şirket belirlendi. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 321 bin 682 TL olan ihale 3 milyon 249 bin TL bedelle Dorya adlı şirkete verildi. İhale sözleşmesi 18.03.2009’da imzalandı. Böylece gazetemiz, Türkiye’deki binlerce inşaat şirketi arasından Köşk’teki ihaleyi hangisinin alacağını 21 gün önceden saptamış oldu.