İhracatı İlk Yarıda Yüzde 30 Artan Plastik Sektörü Yüzde 16 Büyüme Hedefliyor



Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik sektörünün yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 30’luk artışla 2,4 milyar dolara taşıdığını açıkladı. Sektörün direkt ihracatının yıl sonunda 4,6 milyar dolara yükselmesi ve sektörde yüzde 16’lık bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyor.

Plastik sektörü 2011 yılının ilk 6 ayında 2 milyar 353 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ekonomik krizin etkisini kaybettiği 2010 yılının aynı dönemine göre plastik sektörü ihracatı yüzde 30 oranında arttı. Aynı dönemde kimya sektörünün ihracatı da yüzde 41 oranında rekor bir artış göstererek, 8 milyar 278 milyon dolara yükseldi. Otomotiv, ambalaj, elektrik-elektronik, inşaat gibi pek çok sektörde kullanım oranlarını artıran plastik sektörü, Türkiye’nin toplam kimya ihracatı içinde yüzde 28’lik payla ikinci sırada yer alıyor.

Ülkemizin ihracatına büyük katkı sağlayan plastik sektörünün, Ocak - Haziran döneminde en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke sırasıyla; Irak, Almanya, Rusya Federasyonu, Romanya, Azerbaycan, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Bulgaristan oldu.

PAGEV ilk yarı değerlendirme raporunda, plastik sektörünün bu dönemdeki hammadde ve mamul ithalatının 2,5 milyon ton ve 5,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. Hızla büyüyen plastik sektörünün, hammaddede ithalata bağımlılığının devam ettiği görüldü. 2011 yılı sonunda, plastik hammadde ithalatının 5,6 milyon ton ve 10,6 milyar dolara; plastik mamul ithalatının ise 490 bin ton ve 2,7 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 oranındaki ihracat artışını, iyi bir performans olarak değerlendirdi. Uysal, kimya ihracatında ikinci sırada yer alan plastik sektörünün, yılsonunda 4,6 milyar doları direkt, geri kalanı ise ihracatçı sektörler kanalı ile yapılan dolaylı ihracat olmak üzere toplam 10 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu söyledi. PAGEV Başkanı, 2011 yılında sektörün yüzde 16 büyümesini ve üretimini 7 milyon tonun üzerine çıkarmasını beklediklerini kaydetti.