İhracatta 8 Milyar Dolar Sınırı Aşılabilir



Uzun süredir beklenen orta vadeli program nihayet önceki hafta açıklandı. Programın açıklanması piyasalar tarafından olumlu karşılansa da IMF anlaşması halen daha belirsizliğini koruyor. Kısa bayram haftası piyasalar IMF açıklamaları ve ABD'den gelen verilerle sakin bir seyir izledi. Bu hafta ise gözler enflasyon ve dış ticaret verilerinde olacak. ABD'den gelecek ikinci çeyrek küçülme oranı ve istihdam verileri de piyasaların seyrini belirleyecek.

Bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklayacağı ağustos ayı dış ticaret verileri ithalatın seyrinin görülmesi bakımından önemli. Temmuzda ihracat yüzde 28,3 azalarak 9 milyar 34 milyon dolara, ithalat yüzde 39,5 azalarak 12 milyar 431 milyon dolara gerilemişti. Dış ticaret açığı ise yüzde 57,3 gerilemeyle 7 milyar 962 milyon dolardan 3 milyar 398 milyon dolara düşmüştü. İthalatın ihracattan çok daha fazla gerilemesi dış ticaret açığının yarı yarıya azalmasında etkili. Ağustosta da Türkiye İhracat Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat yüzde 29,8 gerileyerek 7 milyar 670 milyon dolar oldu. TÜİK verileri ithalatın ayrıntlarını görmek için önemli. Tüketim malı ithalatında vergi indirimleri sayesinde bir süredir kıpırdanma yaşanırken yatırım ve ara malı ithalatındaki büyük düşüş sürüyor. Yatırım ve ara malında yüzde 50'leri aşan gerileme sanayide yatırımların durduğunu ve üretimdeki düşüşün sürdüğünü gösteriyor. Geçen perşembe günü açıklanan reel kesim güven endeksinde de sanayici aynı sinyali verdi. Temmuzda kriz öncesi seviyesini gören endekse iki aydır gerileme sürüyor.
    
TÜFE'de beklenti yüzde 0,6 artış

TÜİK'in ağustos ayı verilerinin açıklamasının hemen ardından TİM de eylül ayı ihracat verilerini açıklayacak. Eylülde 27 günlük ihracat 6 milyar 268 milyon dolar seviyesinde aylık beklenti ise 8.4 milyar dolar. Geçen yıl eylül ayında ise ihracat 9 milyar 52 milyon dolardı. Ağustosta gıda fiyatlarındaki düşüş ve giyimde sezon öncesi başlayan indirimler sayesinde sürpriz yaparak yüzde 0,3 gerileyen enflasyonda eylülde yüzde 0,6 artış bekleniyor. Okulların açılması eğitim grubunda, ramazanın gıda grubunda, akaryakıt zammının ise ulaştırma grubunda fiyat artışlarına neden olması bekleniyor. Ayrıca Hazine çarşamba günü ekim ayı borçlanma programını açıklayacak. Cuma günü açıklanacak enflasyondan önce ise gözler perşembe günü yayımlanacak olan 17 Eylül Para Politikası Kurumu toplantısı notlarında olacak.

Borsada ilk hedef 48 bin

İMKB geçen hafta yüzde 0,98 artışla, 47.624 puana yükseldi. Bu hafta da yukarı yönlü seyrini sürdürmesi beklenen borsada ilk hedef 48 bin. Faizlerde düşüş sürerken, gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi yüzde 8,90'a geriledi. Merkez Bankası'nın ekimde de faiz indirimini sürdüreceği beklentisiyle faizin tarihi dip seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Dünya merkez bankalarının bankacılık sistemlerine sürdükleri dolar miktarını azaltacaklarını duyurmalarının ardından 1.49 TL'li seviyelere çıkan dolar bu hafta da dalgalanma sürecek.