İhracatta Öncelikli Ülkeler Hindistan, Çin, ABD ve Rusya



Fotoğraf: Tahir Turan Eroğlu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TAYSAD'ın 33. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Mısır, Tunus ve Libya'daki olaylara işaret ederek, Afrika'nın, Ortadoğu'nun bazı ülkelerinin, halklarının, vatandaşlarının talebi doğrultusunda siyasi problemlerle karşı karşıya olduğunu savundu.

Afrika bölgesinin ve Ortadoğu'nun ihracatta, son derece önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, Afrika kıtasının 500 milyar dolar ithalat yapan, ona karşılık Türkiye'nin 500 milyar doların içinde sadece 10 milyar dolar pay aldığını bildirdi. Çağlayan, 8 yıl önce bu rakamın yüzde 3'ler düzeyinde bulunduğunu ifade etti.

Çağlayan, bu ülkelerde ortaya çıkan karışıklıklar, kargaşa, gümrüklerin iş görmez hale gelmesi, bankaların kapanması ile özellikle Tunus, Mısır ve Libya'ya mart ayında ihracatta negatif değişiklikler olabileceğini söyledi. Çağlayan, Tunus rakamlarına bakıldığında ocak ayında ihracatta yüzde 60 daralma olduğunu, şubat ayı itibariyle bu rakamların yüzde 30'a düştüğünü kaydetti.

''Mısır ile şubat ayı ihracatında yüzde 35 civarında daralma varken inşallah mart ayından itibaren bu giderek düşecektir'' diyen Çağlayan, şöyle konuştu:

''Bu ülkelerle tabi ki ticaretimizi artıracağız. Fakat biz bu ülkelere bakarken, başka ülkelerin baktığı gibi sadece petrol olarak görmüyoruz. Bu günler geçecek, kısa sürede Türkiye'nin bu bölgeyle olan ticareti çok daha fazla artacaktır. Bu kargaşa geçene kadar yeni rotamızı, yeni hedeflerimizi belirledik. İhracatımız noktasında Hindistan, Çin, ABD, Rusya şu anda öncelikli ülkeler olacaktır. Bu noktada stratejimizi tespit ettik, önceliklerimizi belirledik. 2011 yılında 100'den fazla sektörel ticaret heyeti belirleyeceğiz.

Bu çerçevede bugün 1,5 trilyon dolara yakın ithalat yapan Çin'den 10 milyar doların üzerinde bir ihracat payı almamamız için hiç bir sebep yok. Çin'i hiç bir zaman bir tehdit olarak görmedim, her zaman bir fırsat olarak gördüm. Bunu görmek için 73 ülkenin ithalat ve ihracat rakamlarına, girdi ve çıktılarına bakıyoruz. Hindistan'ın ithalat profiline baktığımızda Türkiye'nin ihracat profiliyle ciddi bir şekilde yakından alakalı olduğunu görüyoruz.''