II. Abdülhamid’in Yaptırdığı Medine İstasyonu Yüz Yıl Sonra Restore Edildi



Osmanlı İmparatorluğu’ nun son padişahlarından Sultan İkinci Abdülhamid tarafından yaptırılan Medine Tren İstasyonu’nun restorasyonu bitmek üzere.

İstasyon, önümüzdeki günlerde müze ve park olarak hizmete açılacak. Restorasyon kapsamında Hicaz Demiryolu’nun son durağı olan istasyondaki 100 yıllık vagonlar yenilendi. Vagonların üzerinde bugün Suudi Arabistan Krallığı’nın arması bulunuyor.

Hac farizasını yerine getiren kimi hacılar tarafından da ziyaret edilen istasyon, yaklaşık 100 yıldır kullanılmıyordu. 1908 yılında hizmete açılan Hicaz Demiryolu, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından tahrip edilmişti. Uzun yıllar harap halde bekleyen istasyonun onarımı için ilk adım Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı döneminde atıldı. Erdoğan, İstanbul ile Medine’nin kardeş şehir ilan edilmesinin ardından Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (sas) kabrinin de bulunduğu Mescid-i Nebevi’nin 2 kilometre uzağındaki istasyona sahip çıkılmasını Suudi Arabistan yönetiminden istemişti. Ancak restorasyona 2002 yılında başlanabildi. Erdoğan’ın başbakan seçilmesiyle birlikte çalışmaların hız kazandığı belirtiliyor. Ocak ayında Erdoğan’ın Cidde’ye yaptığı seyahatte ise Suudi makamları, istasyonunun onarımının bitirildiği mesajını vermişti.

Ancak istasyondaki çalışmalar tam olarak bitmiş değil. Yenilenmeyi bekleyen vagonlar ziyaretçilerin de dikkatini çekiyor. Osmanlı yadigarı vagonların üzerinde yer alan Suudi Arabistan Krallığı arması da gözlerden kaçmıyor. İstasyonun onarım çalışmalarında bir Türk marangoz da görev yapıyor. 20 yıl önce Ankara Siteler’de marangozluk yaparken Suudi Arabistan’ın Taif kentine gelen Harun Asil, yaptığı çalışmaları anlatırken, Türk hükümetinin yeterince yardım etmediğinden yakınıyor. “Buraya Türkiye’den mühendisler gönderilebilirdi, istasyonunonarımında görev alabilirlerdi.” diyen Asil, ziyarete gelen Türk hacılarıyla da yakından ilgileniyor. Sudan yönetiminin hiçbir ücret talep etmeden istasyonun eskiyen raylarını yenilediğini anlatan Harun Asil, Türkiye’de bulunan orijinal lokomotiflerden 1 tane gönderilmesinin istasyona renk katacağını ifade etti.

Sultan II. Abdülhamid’in bağışıyla açılmıştı

Hicaz Demiryolu, İstanbul-Şam üzerinden kutsal beldeler Medine ve Mekke’yi birbirine bağlıyordu. İslam dünyasında büyük bir sevinçle karşılanan projenin hayata geçirilmesi sırasında devlet bütçesi yetmeyince, II. Abdülhamid Han 50 bin lira bağışta bulunarak açılışı yapmış, devlet erkanı da kendisini takip etmişti. Bunun üzerine bütün İslam dünyası bu yolun yapılması için yardıma koştu. Hindistan, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Rusya, Singapur, Hollanda, Güney Afrika, Sudan, Nijerya, Malezya, Endonezya ve Çin’deki Müslümanlar bağışlarını İstanbul’a göndermeye başladı. Sekiz yıllık çalışma sonunda Hicaz Demiryolu, Sultan II. Abdülhamid’in tahttaki 33’üncü yıldönümü olan 1 Eylül 1908 tarihinde resmi bir törenle açıldı. Tahrip edildiği 1917 yılına kadar da yoğun bir şekilde kullanıldı.

Abdülhamid Han, Peygamberimiz Hazreti Muhammed’e (sas) duyduğu saygı nedeniyle trenin Medine sınırlarında ses çıkarmaması için rayların yanına keçe döşetmişti.