II. Kültür Mirası Atölyesi: Osmanlı Kültür Mirası ve Su Yapıları



Bir kentin sosyo-kültürel yapısının en önemli parçalarından olan su yapıları; köprülerden su kemerlerine, su terazilerinden şadırvanlara, havuzlardan sebillere ve çeşmelerden hamamlara kadar uzanan çeşitlilikte ve o toplumun suyla ilişkisini gösteren birer tarihi kültürel değeridir. Çokkatmanlı kültürel bir yapıya sahip, geçmişi Traklar'a kadar uzanan Edirne ise Osmanlı kültür ve medeniyetinin birçok yönüyle yaşandığı, kültürel miras açısından son derece zengin bir kenttir. Edirne’ye su ileten ve günümüzde de büyük bölümü çalışan, toplam 50 km uzunluğundaki Taşlı Müsellim su yolu Sinan’ın önemli bir su yapısıdır. Edirne aynı zamanda köprüleri, su terazileri, çeşmeleri ve hamamları ile çok sayıda su yapısına sahip bir kenttir.

Geçtiğimiz yıl 11-15 Eylül tarihlerinde ilki düzenlenen “Kültür Mirası” konulu atölye çalışması, Türkiye'deki 25 fakülteden 40 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Düzenli olarak yapılması ve uzun vadede uluslararası platformlara taşınması planlanan atölye çalışması bu yıl 17-21 Eylül 2018 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yapılacaktır.

Atölyede; Osmanlı mimarisinin eşsiz örneklerini bünyesinde barındıran Edirne kentinin tarihini görerek ve yaşayarak öğrenmek isteyen mimarlık fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencilerini bir araya getirmeyi hedeflenmektedir. 

Reklam Goruntulenme Bolumu

Atölyeye katılan öğrencilere Edirne'nin kültürel mirasını tanıtma amaçlı kent gezisi düzenlenecek; davetli öğretim üyeleri tarafından kentin kültürel mirası, Selimiye Camisi’nin UNESCO süreci, Edirne’nin arkeolojik tarihi, kentteki vakıf eserleri ve su yapıları, Tunca ve Meriç nehirlerinin kentin mimari ve kültürel gelişimine katkısı, kıyı düzenleme örnekleri ve önerileri gibi konularda seminerler verilecektir. Sonrasında yapılacak atölye çalışmaları ile öğrencilerin bu bilgileri hem dijital ortamda, hem de poster ve maket sunum teknikleri ile ortaya koymaları sağlanacaktır. Atölye çalışması, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasında açılacak sergi ve katılım belgesi töreni ile sona erecektir.      

Mimarlık lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımına açık olan “Edirne Açıkhava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor: Osmanlı Kültür Mirası ve Su Yapıları” başlıklı II. Kültür Mirası Atölyesi boyunca, konaklama ve yemek Trakya Üniversitesi tarafından karşılanacak, ulaşım giderleri katılımcılara ait olacaktır.

Bilgi ve iletişim için:
atolye.kultur@gmail.com