İki Bakanlık Mahkemelik Denize Sıfır Kamp Çürüyor



Marmaris İçmeler’de, çevresi kızılçam ormanıyla kaplı, denize sıfır, 30 bin metre kare alana yayılı, "Köy Hizmetleri 16. Bölge Müdürlüğü Dinlenme Tesisi", madde ve alkol bağımlıların ve fuhuş yapanların barınağı oldu.

Orman Bakanlığı’nın 1982’de 49 yıllığına tahsis ettiği Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı bünyesindeki Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce kullanılan, 500 metre uzunluğunda plajı, bir gazinosu ve restoranı bulunan 85 yataklı tesisin, kapıları ve camları kırılmdı. Metal aksamları çalınan tesisin odalarında bali, uyuşturucu atıkları ile içki şişeleri göze çarpıyor. Tesisi barınak haline getirmiş alkol ve madde bağımlılarının her yeri tuvalet olarak kullandığı görülüyor.

Bu hale nasıl gelindi

Görenlerin midesini bulandıran manzalarının yaşanmasına neden olan gelişmeler 2005’te başladı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılınca tesis sahipsiz kaldı ve kapatıldı. Çevre ve Orman ile Tarım ve Köy İşleri bakanlıkları, milyonlarca insanın tatil hayalini süsleyebilecek güzelliklere sahip denize sıfır tesisin kendilerine tahsisi için 2006’da mahkemeye başvurdu. Yerel mahkeme süreci 2008’de, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın lehine sonuçlanınca, diğer bakanlık konuyu Danıştay’a taşıdı. Bu arada, tesiste gözle görülür çürüme başlayınca, Köy Hizmetleri görevinin devredildiği İl Özel İdaresi de arazisinin kendilerine devredilmesi için mahkeme yolunu tuttu. İl Özel İdaresi’nin açtığı dava, geçtiğimiz haftalarda, iki bakanlık arasındaki yargı süreci tamamlanmadığı için yerel mahkemelerce reddedildi. Bu arada tesisteki tahribat daha da arttı.

Değeri 50 milyon TL

Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Kenan Akkuş da, İçmeler’de yeni yapılaşma için arazi bulunmadığını, bu nedenle eski arazilerin çok değerli olduğunu belirterek, "Söz konusu tesisin üzerine kurulduğu arazi, üzerindeki yapılarla yaklaşık 50 milyon lira ederinde" dedi.