İki Tüp Tünel Yüzer Durumda



2010 yılında hizmete girmesi ve Gebze-Halkalı arası saatte 75 bin yolcu taşınması planlanan Marmaray Projesi kapsamında deniz tabanına yerleştirilecek 11 tüp tünelden 2'si yüzer duruma geldi. Tünellerin batırılma işlemine su üzerindeki inşaatlarının tamamlanmasının ardından başlanacak. Deniz tabanında süren kazı ve betonlama çalışmasında da işin zor kısmı bitti. Halkalı-Gebze arasındaki demiryolu ve tüpgeçidin toplam uzunluğu 76 kilometre.

Kazlıçeşme'de yeraltına girecek olan hat Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek Üsküdar'daki yeraltı istasyonuna bağlanacak. Hat, Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak. Bu geçişin yapılabilmesi için deniz tabanına 11 tüp yerleştirilecek. Bu amaçla bir yandan tüpler imal ediliyor diğer yandan deniz tabanı kazılıyor.

CNN Türk'e çalışmalarına ilişkin bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürü, "Tüplerin yerleştirileceği 1 milyon 200 metreküplük bir hendek kazılacak. Burada yüzde 70'lere varmış durumdayız. Ayrıca deprem riskinden dolayı üç teknemiz yaklaşık 3 bin noktada ya da 440 metrelik mesafede beton enjekte ediyor. Orada da yüzde 65'lere gelmiş durumdayız" dedi.

Tuzla'da imalatı süren, uzunlukları 98.5 ile 135 metre arasında değişen 11 tüpten 2'sinde son aşamaya geldi. Kuru havuzdan çıkarılan tüplerin 2007 yılı sonuna kadar batırılması planlanıyor.

Üsküdar'daki çalışmalarda son durum
Bu arada karadaki çalışmalar sürerken Üsküdar'da yeraltında 100 metre uzunluğunda bir makas tüneli açıldı. Şu an yarı yarıya tamamlanmış olan tünel bittiğinde arka plandaki duvar TBM adı verilen makineler tarafından delinecek ve makineler 1 kilometre ilerleyerek Üsküdar'daki yeraltı istasyonuna ulaşacak.

Tünel açma makinesi bir yandan delme işlemi yapacak, diğer yandan geride bıraktığı çeperi betonlayacak. Bu makineler çalışmaya başladığında tünellerin açılması da hızlanacak.

Batırma tüp tünel, delme ve aç-kapa tüneller ile hemzemin yapılardan oluşacak Marmaray Projesi kapsamında 3 yeraltı istasyonu inşa edilirken, 37 yerüstü istasyonu da yenilenecek. Sistem tümüyle 2010 yılında hizmete girecek.

Proje hakkında
Sistem neler getirecek?
- Gebze'den Halkalı'ya 77 kilometre uzunluğundaki raylı sistemle 2-10 dakikada bir sefer düzenlenecek.
- Seferlerle her iki yakada saatte 75 bin yolcu taşınarak, her gün 1 milyondan fazla insanın yolculuk süresi kısalacak
- Sistem sayesinde Boğaz'daki köprülerin yükleri azalacak
- Kent trafiği rahatlayacak
- Enerji tasarrufu sağlanacak
- Hava kirliliği oranı düşecek

Proje hayata geçtiğinde Halkalı-Gebze arası 105 dakikada, Halkalı-Sirkeci arası 28 dakikada, Sirkeci-Söğütlüçeşme arası 16 dakikada, Söğütlüçeşme-Gebze arası ise 61 dakikada geçilebilecek. Projenin tamamının yaklaşık 2.5 milyar dolara mal olması bekleniyor.