İki Usta Birarada

Barok dönemin iki büyük resim ustası, Rembrandt van Rijn ve Michelangelo Merisi da Caravaggio'nun yapıtları Amsterdam'daki ünlü Van Gogh Müzesi'nde düzenlenen sergide ilk kez biraraya geliyor.

Biri Avrupa'nın Katolik güneyinden, diğeri de Protestan kuzeyinden gelen iki ustanın yapıtları 24 Şubat'tan başlayarak 18 Haziran'a kadar sergilenecek. Sergi, doğumunun 400'üncü yıldönümünde tüm dünyada çeşitli etkinliklerle anılan Rembrant Van Rijn'in onuruna düzenleniyor.

"İki büyük ustanın görülmeye değer buluşması" olarak nitelendirilen sergideki yapıtlar, tadilat nedeniyle 2008 yılına kadar kapalı kalacak olan Rijkmuseum ile Berlin, Melbourne, Londra ve Saint Petersburg'taki müzelerden derlendi.

Her ne kadar iki usta birbirinin çağdaşı olmasa da -Rembrandt'ın doğduğu 1606 yılında Caravaggio kariyerinin doruğundaydı- uzmanlar, bu kadar tanınmış iki ustanın en ünlü yapıtlarının aynı galeride yanyana sunulmasının serginin popülaritesini arttıracağı görüşünde.

Van Gogh Müzesi'nin yöneticisi John Leighton, "Bu sadece bir sergi değil, bir tür gösteri, bir tür yüzleşme" diyerek tanımlıyor sergiyi. Rijkmuseum'un yöneticisi Ronald Leeuw ise sergi için, "Bu, iki drama ustasının bütün dehasını gözler önüne serecek şiirsel bir buluşma" diyor.

Sergide hem Rembrandt'ın hem de Caravaggio'nun büyük boyutlu tualleri yanyana sanatseverlere sunulacak. Caravaggio ve Rembrandt'ın yapıtlarından ilginç düzenlemeler de yapılacak. İki ressamın İbrahim'in kurban edilmesini konu alan tablolarının yanyana sergilenecek olması buna bir örnek.

Sergi mekanı için Fransız iç mimar Jean Michael Wilmotte tarafından farklı bir tasarım geçekleştirildi. Karartılmış bir odada mat gri duvarlara asılan yapıtlar, güçlü bir ışıkla aydınlatılıyor.