İkinci Dipsiz Göl Vakası



Gümüşhane’de bulunan 12 bin yıllık Dipsiz Göl, yaklaşık 2 yıl önce yapılan define arama çalışması sonucu zarar görmüş ve taban yapısı bozulduğu için daha su tutmamıştı. Dipsiz Göl olayının benzeri Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaşandı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; eski bir taş ocağının tabanından ve dereden gelen su ile yağmurun birikmesiyle oluşan göl, kurutularak 50 çeşit sanayi atığının geri dönüştürüleceği Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi yapılmak istendi. İl Genel Meclisi, gölün bulunduğu alanda imar değişikliği yaparak tesise izin verdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi
Tesisi yapacak şirket geçtiğimiz yıl gölü boşaltmak isteyince çevreciler ve yöre halkı karşı çıkarak engelledi. Ardından da Zonguldak İdare Mahkemesine çalışmaların durdurulması için dava açtı. Dava devam ederken bir kez daha gölü boşaltmak isteyen şirketi yine vatandaşlar engelledi. Yaklaşık 4 ay önce mahkeme dava bitene kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Dava devam ederken suyu boşaltmaya başladılar
İdare Mahkemesi’nde dava devam ederken şirket kanallar açarak gölün suyunu dereye bağladı. Yöre halkı, şirketin kaçak olarak gölü boşalttığını ileri sürerek, “Hem doğamıza hem de yapacakları tesisle bizim tarım alanlarımıza zarar verecekler. Mahkeme bitmeden gölü kurutmaya başladılar. Burada kurulacak tesis dereye ve denize de zarar verecek.” diyerek yetkililerden yardım istedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.