İkinciliği Çin’e Kaptırmayalım



Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, İzmir’de bu yıl 16’ncı kez düzenlenen MARBLE-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı DHA muhabirine değerlendirdi. MARBLE’da küresel ekonomik kriz öncesi hareketliliği aratmayacak yoğunluk yaşandığını söyleyen Erdinç, “Fuar tek kelimeyle mükemmel geçti. Katılımcılardan sipariş almayan firma hemen hemen yok gibi. Önceden sadece tanışma yapılırken bu kez birçok firma bağlantılarını daha fuar bitmeden kurdu. Fiyatlar da doğru ve yerinde seviyelerde belirlendi. MARBLE gösterdi ki, dünyada krizden en hızlı çıkacak sektörlerden biri mermer ve doğaltaş olacak” dedi.

Organizasyona talebin her yıl arttığını ancak yeni fuar alanına 2010’da da taşınılamadığını belirten Arslan Erdinç, “Maalesef bu sene yer darlığından 350-400 başvuruya karşılık verilemedi. Yer alan firmalar da stantlarını genişletmek istiyor. Bu alanın iki katı yere ihtiyaç var. MARBLE’ın yeni başarılarla yoluna devam etmesi için bir an önce Gaziemir’deki yeni fuar alanı ihalesinin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Erdinç, MARBLE’ın İtalya Verona’dan sonra dünyanın en büyük ikinci mermer fuarı olma özelliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını da kaydetti, “Çin’de düzenlenen Xiamen Fuarı, katılımcı sayısı bakımından bizi geçti” dedi.

Mermerciler Ortadoğu’ya açılıyor

MARBLE, bu yıl da yurtiçinden ve dışından çok sayıda ziyaretçiyi İzmir’e çekmeyi başardı. İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, MARBLE’ın, 70’in üzerinde ülkeden sektör temsilcilerini İzmir’de buluşturan bir ticari platform olarak gücünü bir kez daha kanıtladığını söyledi. İşleyen, özellikle Ortadoğu’yla Türkiye arasında vize konusunda sağlanan kolaylıkların da katkısıyla bu ülkelerden gelen ziyaretçilerin fuardaki yoğunluğunun dikkat çekici olduğunu belirtti, şunları kaydetti: “Libya, Ürdün, Suriye, İran, Irak, İsrail, BAE ve Mısır’dan gelen ziyaretçiler, mermer ve makine alımlarıyla fuara önemli katkıda bulundu.”