İkitelli Kentsel Dönüşüm Projesi



Küçükçekmece’de 120 hektarlık alanda bin 576 konutun yıkılarak yerine sosyal konutların yapılmasını içeren projenin protokolü imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bu proje, sadece 1000 konutun yenilenmesi değil, İstanbul’un çarpık kentleşme görüntüsünden kurtularak, yeniden ayağa kalkması ve dünya kenti olması için atılan bir adımdır” dedi.

İstanbul’da gecekondu bölgelerindeki konutların yıkılarak yerine kentsel dönüşümü sağlayacak sosyal konutların yapılmasını içeren “Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon Projeleri”nden ilki olan “İkitelli Kentsel Dönüşüm Projesi”nin protokolü, törenle imzalandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Topbaş, İstanbul’un kentsel dönüşümünü ve sosyal rehabilitasyonunu hedef alan bir çalışma içinde olduklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği proje çerçevesinde halka kira öder gibi konut sahibi olma imkanı tanınacağını ifade eden Topbaş, “İstanbul’da şehir konsepti yok. Sosyal donatı alanları, eğitim ve spor birimleri en lüks semtlerde dahi yok. Artık Türkiye’de kent sorununu çözmek ve yerleşim alanlarındaki bu çarpıklığa bir son vermek gerekiyor. Bugün bu adım atıldı. Amacımız devletin ve yerel yönetimlerin gücünü halkla birleştirerek insan gibi yaşayacağı ortamları oluşturmak” dedi.

SADECE GECEKONDU BÖLGELERİ DEĞİL
Topbaş, yalnız gecekondu bölgelerinin değil, deprem tehdidi altındaki yerlerin de bu kentsel dönüşüm ve rehabilitasyon projesi çerçevesinde yenileneceğini belirterek, şöyle dedi:
“Bugün bu açıdan tarihi bir gün. 9 ilçe ile bu yönde protokol hazırlığımız var. Bu İstanbul için asrın projesi. Bu proje sadece 1000 konutun yenilenmesi değil, İstanbul’un çarpık kentleşme görüntüsünden kurtularak yeniden ayağa kalkması ve dünya kenti olması için bir adımdır. İnsanlar bir örnek görmek istiyorlar. İnanıyorum ki bu örnekler ortaya çıktıkça, sağlıksız bölgelerde oturan diğer vatandaşlarımız da bize başvurarak bölgelerinin yenilenmesini isteyecekler. O zaman kent yaşamı rahatlayacak, trafik sorunu ve deprem tehdidi ortadan kalkacak.”

KONUTLAR 1-1.5 YILDA TESLİM EDİLECEK
Topbaş, dönüşüm projesinin etaplar halinde gerçekleşeceğini ve konutların 1-1.5 yılda mal sahiplerine teslim edileceğini bildirdi. Önceliğin 1576 konutta yaşayan insanlarda olduğunu ve kira öder gibi konutlarının taksitlerini ödeyeceklerini belirten Topbaş, yüzde 10-15-25 olmak üzere peşinat alınacağını, 10 yıl veya daha uzun vade yapılacağını kaydetti.
Topbaş, çok ağır şartların olmayacağını, konutlar yapıldıktan sonra, gecekonduların yıkılacağını söyledi.