İkitelli ve Güneşli Otel Yatırımları için Yeni Cazibe Merkezi

Sanayi, ticaret ve konut yatırımları ile İstanbul ekomisinin kalbi konumuna gelen İkitelli-Güneşli bölgesi, otel yatırımlarının da öncelikli adresi oldu. Havaalanına ve fuar merkezlerine yakınlığı nedeniyle alışveriş merkezlerinin ve ünlü mağazaların rağbet ettiği bölgede otel yatırımı için de birçok firma harekete geçti.

Bölgenin ilk yatırımı Denk Turizm'in hayata geçirdiği Holiday Inn Airport North. İnşaatın yüzde 90'ını tamamlayan firma, oteli 2007 yılı sonunda faaliyete açmaya hazırlanıyor. Bölgede yaklaşık 6 otel yatırımı daha start alacak. Eren Holding Güneşli'deki fabrika arazisine, Scooter ayakkabı markasının sahibi Macro Ayakkabı Holiday Inn'in 500 metre ilerisindeki arsasına otel yapacak. Pagi Pamuklu Örme Küçükçekmece'de, Broderi Narin de İkitelli'de 4 ve 5 yıldızlı otel yatırımlarına soyundu. Trendin gerisinde kalmak istemeyen Tekstilkent ve Giyimkent de otel yatırımı için otel zincirleri ve yatırımcılarla birlikte hareket etmek için arayışa geçti.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi de OSB içinde Deri Sanayicileri Kooperatifi'nin yaptığı fakat yarım kalan otel yatırımı için de yatırımcılarla görüşmelere ağırlık verdi.

Bölgedeki hareketlilik yabancı otel zincirlerinin de gözünden kaçmadı. İstanbul'da gelişen turizmden pay almak isteyen ve otel sayısını artırmak isteyen yabancı zincirleri işletme hakkı için otel yapan firmaların kapısını aşındırmaya başladı.

Özellikle Hilton, Inter Continental ve Marriot gibi büyük otel zincirleri büyük bir gizlilik içinde otel yatırımcıları ile görüşmeler yapıyor.

Kulislerde Hilton'un, alt markası için Pagi Pamuklu Örme'nin Küçükçekmece'de inşatını sürdürdüğü Pagi Plato Oteli ile anlaştığı konuşuluyor.

Bölge yabancı alım heyetlerini ağırlıyor
İkitelli ve Güneşli bölgesi, havaalanına olan yakınlığı nedeniyle yatırımcıları çekmeyi başardı. Son dönemde bölgedeki işyerlerinin sayısında ciddi bir artış söz konusu. Sanayinin yeni kalbi olarak tanımlanan bölgede bulunan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde 36 bin İstoç'ta ise 42 bin işletme yeralıyor.

Yakın zamanda şehiriçinde bulunan tekstilcilerin, hazırgiyimcilerin ve kuyumcuların taşınması beklenen Tekstilkent, Giyimkent Kuyumcukent'te bölgenin cazibesini artırıyor.

Medya gruplarının da yeraldığı bölgede ayrıca birçok şirketin genel merkezi bulunuyor. Bölgenin cazibesini artıran bir diğer önemli unsur ise uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan fuar alanlarına olan yakınlığı. Sahip olduğu iş potansiyeli nedeniyle bölgeye yurtdışından alım heyetleri sık sık ziyaretler düzenliyor.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nuri Konak, "Bölgede yeni otel yatırımlarına ihtiyaç var. Geçen gün 50 kişilik Çin Heyeti'nin ağırladık. Ondan öncede geniş katılımlı bir Afrika heyetini ağırladık. Gelen alım heyetleri hem havalimanına hem de işletmelere yakın yerlerde konaklamak istiyor. Bu nedenle otellerin doluluk sıkıntısı olmayacaktır" dedi.

Fabrika yapmak için aldığı araziyi otel yapıyor
Güneşli bölgesinde ilk otel yatırımını Denk Turizm gerçekleştirdi. İki yıldır inşaatı süren otel için Inter Continental Hotels Group'un bünyesinde bulunan 'Holiday Inn' markası ile anlaşan firma, Holiday Inn Airport - North Oteli'ni bu yıl içinde açacak. 20 milyon euroya malolan Holliday Inn Airport-Nort, 327 yatak kapasitesiyle İstanbul'un 10'uncu büyük oteli olacak.

Bölgede otel yatırımına soyunanlar arasında ise ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Macro Ayakkabı geliyor. Scooter ayakkabı markasının da sahibi olan firma, Holiday Inn Airport Nort Oteli'nin yaklaşık 500 metre yakınında bulunan kendi arsasına 'Quantum International' ismi ile otel yatırımına başladı. 3 yıl içinde açılması planlanan otelin yaklaşık 20 milyon dolara mal olması bekleniyor. Güneşli'deki araziyi şirketlerini büyütmek için 3 yıl önce satın aldıklarını belirten Macro Ayakkabı Otelcilik Turizm San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Şerafettinoğlu, "Arsayı 3 yıl önce satın aldığımızda planlarımız arasında otel yatırımı yapmak yoktu. Planımız burada fabrika ve genel merkez binası yapmaktı. Ancak son üç yılda bölge ilginç bir gelişim yaşandı. Bizde buna ayak uydurduk. Bölgede birçok sanayi sitesi var. Bunların gelen ziyaretçileri var. Bunun yanında kendimiz bile bayilerimizi biraraya toplamaya kalktığımızda otel bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu nedenle bölge iş merkezi ve otel yatırımları için çok cazip bir yer haline geldi. Burada çok fazla tekstilcinin yatırımı var. Birçok tekstilci arsasını otel yaparak değerlendirmeye başladı" diye konuştu.

Turizmin farklı bir sektör olduğunu ve bu nedenle otelin işletmesi için bir zincirle anlaşmayı planladıklarını söyleyen Şerafettinoğlu, 5 bin metrekare kapalı alan üzerine kurdukları otelin 5 yıldızlı olacağını kaydetti. Şerafettinoğlu, otelin 280 odalı ve 560 yatak kapasitesi olacağını söyledi.



Eren Holding otelin işletmesi için Rixos ile görüşüyor
Bölgede otel yatırımı olan bir diğer grup ise Eren Holding. İkitelli’de içinde 5 yıldızlı bir otelin de olacağı alışveriş merkezi kurmayı planlayan Eren Holding, oteli 2008 yılında açmayı planlıyor. Holding'in otelin işletmesi için uzun zamandır İstanbul'da otel açmak için yer arayan Rixos Oteller zinciri ile anlaştığı belirtiliyor.

Öte yandan kooperatifler de boş durmuyor. Giyimkent ve Tekstilkent de bölgedeki gelişime ayak uyduranlardan. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren firmaların yeraldığı Giyimkent'te otel yatırımının kaba inşaatını bitmiş durumda. Kooperatif olarak oteli işletmeme kararı aldıklarını belirten Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, "Otelin sadece ince işleri kaldı. Otelir satışı için kısa bir süre sonra ihaleye çıkacağız. Otelin mülkiyet satışının dışında işletmesi için de bir iki zincirle görüşme halindeyiz" dedi.

Giyimkent'te inşaatı süren 4 yıldızlı otel bittiğinde 184 odalı ve 368 yataklı olarak faaliyet gösterecek.

Şu ana kadar otelin kaba inşaatı için 10 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarının altını çizen Çınar, otelin tamamlanması için 5-10 milyon dolarlık bir yatırım daha gerektiğini söyledi.

Bölgenin turizm açısından oldukça hareketlendiğini vurgulayan Çınar, şunları söyledi: "İstanbul ciddi olarak önemli bir kongre ve fuar şehri oluyor. Zaten iş turizmi ciddi olarak gelişti. Bu nedenle otel talebi had safhada. Yatırımlar mevcut hızı ile bunu karşılamada yetersiz bile kalabilir."

Otel yatırımı için düğmeye basanlardan biri de Tekstilkent. Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Tekstilkent içinde bir otel arazisi ayırdıklarını belirterek, "Şu anda bu konunun araştırmalarını yapıyoruz. Bölgedeki gelişmenin gerisinde kalamayız. Yap-İşlet-Devret modeli ile bir yatırım planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konudaki kararımızı vereceğiz" dedi.

Bölgede otelle birlikte AVM yatırımları da artıyor
Bölgede alışveriş merkezi (AVM) yatırımları da artarak devam ediyor. Bu konuda yatırıma başlayan gruplar arasında ise Edip İplik bulunuyor. Bölgede eski fabrikasının bulunduğu arsaya alışveriş merkezi ve rezidans yapmak için inşaata başladıklarını belirten Edip İplik CEO'su Aydın Bilgin, yatırım için 200-220 milyon dolar ayırdıklarını söyledi. Bilgin, "Burada AVM yanında 500 dairelik bir rezidans yapacağız" dedi.

AVM yatırımı yapan diğer bir grup ise Eren Holding. Grup, otel inşasının yanında bir AVM yatırımı da planlıyor. Bunun yanında Boyner Grubu da buradaki arsasına Ülker ve İnanlar İnşaat ile birlikte AVM kuracak. 2007 yılında tamamlanacak olan alışveriş merkezi 25 milyon dolara malolacak.

Edip İplik, alışveriş merkezi yatırımı için Akmerkez'in ortağı Hollandalı Corio ile anlaştı. Corio, Edip İplik'in arazi üzerinde proje geliştirmek üzere kurduğu Edip Uluslararası Gayrimenkul ve Turizm şirketinin yüzde 35,01'ine 28 milyon dolar ödedi. Komplekste alışveriş merkezi haricinde, spa, sinema salonu ve rezidans da olacak.

Firma projenin diğer kısımlarına yapılabilecek ortaklıklarla ilgili aralarında uluslararası markaların da olduğu çeşitli şirketlerle görüşmelerini sürdürüyor. Alışveriş merkezinde temel dükkan olarak CarrefourSa ile de ön anlaşma yapıldı.

70'in üzerinde otel yatırımı sürüyor
Geçtiğimiz yıl 4.5 milyon turistin ziyaret ettiği İstanbul için planlar oldukça büyük. Turizmciler 10 yıl içinde İstanbul'a gelecek turist sayısının 10 milyonu aşacağını belirtiyor. Şu anda 50 bin yatak kapasitesinin bulunduğu İstanbul'da, 70'in üzerinde yeni otel yatırımı halen sürüyor. Bu otellerle birlikte gelecek iki yılda İstanbul'a 25 bin yeni yatağın eklenmesi bekleniyor. İlde son yıllarda beş yıldızı otel yatırımları yanında 4 yıldızlı otel yatırımlarında da ihtiyaca bağlı olarak artış var.



NEDEN CAZİBE MERKEZİ

* Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan fuar alanlarına ve havalimanına yakınlık.

* Bölgedeki İkitelli OSB ve İSTOÇ'un artan ticaret hacmi.

* Tekstilkent, Giyimkent ve Kuyumcukent'in dolması ile trafiğin daha da artması.

* Birçok büyük firmanın genel merkezinin bu bölgede olması.

* Firmalarla iş görüşmesi ve bağlantısı yapmak için gelen yabancı heyetler.



PLANLANAN OTELLER

Macro Ayakkabı: Quantum International

Denk Turizm: Holliday Inn Airport-Nort

Eren Holding: Güneşli'deki arsaya otel.

Giyimkent: 4 yıldızlı otel.

Tekstilkent: Yap-işlet devret modeliyle otel.

Pagi Örme: Küçükçekmece'ye 4 yıldızlı otel.