İkiz Kuleler’in Yeri Doluyor



“7 World Trade Center” (7 Dünya Ticaret Merkezi) adlı 52 katlı cam bina, terör saldırılarında yerle bir olan İkiz Kuleler’in bulunduğu ve Sıfır Noktası (Ground Zero) adı verilen arazinin tam kenarına inşa edildi.

Arazinin kira sözleşmesini elinde tutan işadamı ve emlak devi Larry Silverstein, açılış sırasında düzenlenen törende binanın önünde kurdeleyi keserek, bunun kendileri ve New York için çok önemli bir an olduğunu söyledi.

Açılış nedeniyle verilen halka açık konserde aralarında Lou Reed ve Suzanne Vega gibi ünlü şarkıcıların bulunduğu müzisyenler yer aldı. “Perfect Day” ve “Sweet Jane” gibi klasik parçalarını çalan Lou Reed, geçen hafta Irak savaşına desteğini açıklayan ve bunun terörizmle mücadelenin anahtarlarından birisi olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi senatör John McCain’e de sataştı. Reed, “İlkokul çağından itibaren kimse ona oy vermeyecek” diye konuştu.

New York’ta 11 Eylül 2001 terör saldırılarında yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezi’nin yeniden inşasıyla ilgili anlaşmazlığın çözümlenmesinin ardından, dünyanın en yüksek binalarından birisi olacak “Özgürlük Gökdeleni”nin inşası da geçen ay başlamıştı.

Şantiyelerin kurulup çalışmaların başladığı Ground Zero arazisinde 2012’ye kadar 541 metre yüksekliğindeki Özgürlük Gökdeleni dahil beş yüksek bina, bir ulaşım ve sanat merkezi inşa edilecek. Saldırılarda ölenlerin anısına bir de anıt inşa edilecek.

İkiz Kuleler’in yıkılmasıyla New York kenti binlerce metrekare ofis ve iş merkezinden de olmuştu.

Özgürlük Gökdeleni projesi, kamuoyuna açıklandıktan sonra birçok kez mahkemede dava konusu yapıldı.

Terör saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler’in yerine inşa edilecek binanın yeni tasarımı, geçen yıl açıklanmıştı.

Özgürlük Gökdeleni, bin 776 feetlik (541 metre) yüksekliğiyle ABD’lilerin 1776 yılında İngilizlere karşı bağımsızlıklarını ilan etmelerini simgeliyor.