İklim Değişikliği ve Kalkınma Politikaları İDEP'te Bütünleşecek





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ilgili tüm Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, akademisyenler ile uluslararası örgütlerin katılımıyla hazırlanan ve geçtiğimiz aylarda tamamlanan 'İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı', Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın belirttiği üzere Türkiye için iklim değişikliği politikalarını kalkınma politikaları ile bütünleştirmeyi amaçlıyor.

Bayraktar: "İklim değişikliği, yaşadığımız kentleri yaşam kalitesi bağlamında etkiliyor"

Ankara'da 29 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleştirilen final konferansı ile sona eren 'Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı' projesi, her yıl Ekim ayının ilk haftası kutlanan Dünya Habitat Günü dolayısıyla hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı tarafından belirlenen ana tema kapsamında 'Kentler ve İklim değişikliği' konusuna dikkat çeken Dünya Habitat Günü'nde konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, 'Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı'na dikkat çekmişti. Bu kapsamda yaptığı açıklamada Bakanlığın, "İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı'yla Türkiye için iklim değişikliği politikalarını kalkınma politikaları ile bütünleştirmeyi amaçladığını" yazılı olarak vurgulamıştı.

TÜDEF: "Yeşil demagoji"

'İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı' ile ilgili olarak Tüketici Dernekleri Federasyonu ise "planın ulusal ve detaylı hiçbir sayısal sera gazı azaltımı hedefi içermediğini" ve "asıl eylemleri engelleyecek şekilde kurgulanmış olduğunu" ifade ederek planın tüketiciye ciddi fatura ödetmeyi amaçladığını duyurmuştu. Tüdef Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, aynı açıklamada, "insanlar için normalde yapılmış olması gereken eylemlerin iklim için yapılıyormuş gibi gösterilerek 'yeşil demagoji' yapıldığını" da aktarmıştı.

İDEP: "Enerji verimliliği teşvikleri yüzde 100 artacak"

İDEP ile enerji, binalar, ulaştırma, sanayi, atık, tarım, arazi kullanımı ve ormancılık ve uyum başlıkları altında iklim değişikliği ile mücadele için alınacak önlemler belirleniyor. Bu kapsamda 'Enerji verimliliği teşvikleri', 'Kamu binalarında enerji tüketimi', 'Afetlere karşı alınacak önlemler' ve daha pek çok konuya yönelik çözüm önerileri getiriliyor.

İDEP; İDEP’in kapsamını ve kaynaklarını aktaran 'Giriş' bölümü; enerji, bina, sanayi, ulaştırma ve diğer ana başlıklara dair genel değerlendirmenin yapıldığı 'Mevcut Durum Değerlendirmesi' bölümü; planın amaç ve hedeflerini kapsayan ve eylem planlarını aktaran 'İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı' bölümü ve tüm bu süreci ele alacak olan 'İzleme ve Değerlendirme' bölümü olmak üzere 4 ana başlık üzerine temellendiriliyor.