İklim Değişikliğinde Umut Işığı



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon, dün yapılan bir günlük iklim değişikliği zirvesinin küresel ısınmayla mücadele çabalarına yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

"İklim değişikliği yaşadığımız dönemin belirleyici zorluklarından biridir" görüşünü dile getiren BM Genel Sekreteri, "zirvenin dünya liderlerinin bu sorunun çözümünde ve aralık ayının ortasında Kopenhag'da yapılacak iklim değişikliği zirvesinde anlamlı bir anlaşmaya varılmasında kararlı olduklarını ortaya koyduğunu" vurguladı.

BM, Çin ve diğer ülkelerin Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak iklim zirvesinde, yeni bir uluslararası sözleşmeye son şeklini vermesini umuyor. Bu sözleşme 2012'de süresi dolan Kyoto Anlaşması'nın yerini alacak.

Küresel ısınmayla mücadeleye katkısı kilit önemde olan ve dünyada atmosfere en fazla karbon salan ülke olan Çin dün sera etkisi yaratan gazların salımında kesintiye gideceğini duyurmuştu.

BM Genel Kurulu'nda konuşan Çin lideri Hu Jintao gelişmiş ülkelerin, temiz enerji teknolojisine erişebilmeleri için gelişmekte olan ülkelere uygun mali desteği vermesi gerektiğini vurguladı.

Çin lideri, ülkesinin enerji verimliliğini artırma ve karbondioksit emisyonlarını azaltma konusunda çabalarını yoğunlaştıracağını söyledi.

Hu alacakları önlemler hakkında bir ayrıntı vermedi. Ancak bu önlemlerin, karbon emisyonlarının, ekonominin büyüme hızından daha az artmasını sağlaması gerekiyor.

Dünyanın karbondioksit salımı en yüksek olan ülkesi ABD, Çin'in önerilerinin faydalı olduğunu ancak rakamların da açıklanması gerektiğini söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski başkan yardımcısı ve çevre eylemcisi Al Gore tarafından övgüyle karşılandı. Benzer olumlu ifadeler de, zirveye katılan liderlerin büyük bölümü için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden geldi.

Ban Ki Moon, zirvenin katılımcıları arasında giderek daha fazla sayıda devlet ve hükümet başkanının "ulusal bakış açısından küresel liderliğe" yöneldiklerini görmenin kendisini duygulandırdığını vurguladı.

Maldivler'den açıklama

İklim değişikliği tartışmalarının yaşamsallığını ortaya koyan bir açıklama da dünyanın en küçük ada devletlerinden Maldivler'den geldi.

Ülkenin cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, BM zirvesinin katılımcılarına eğer herhangi bir adım atılmazsa, ülkesinin yok olacağı uyarısında bulundu.