İklim Savaşında İkinci Cephe



Başlıca sera gazı olan karbondioksiti azaltmak için ülkeler yıllardır bir araya geliyor ancak bugüne kadar önemli bir ilerleme kaydedilemedi. Bu gidişten memnun olmayan ABD ve beş ülke de, iklim değişikliğine ciddi etkisi olan üç maddeyi azaltmak için mütevazı, ama çığır açıcı yeni bir inisiyatif başlatacaklarını duyurdu. Metan, siyah karbon olarak bilinen kurum ve hidroflorokarbon, küresel ısı artışında toplam yüzde 30 ila 40'lık bir paya sahip. Karbondioksitin aksine, bu maddeler atmosferde uzun süre kalmıyor, ama kaldıkları süre içinde ısıyı yükselttikleri de bir gerçek.

Araştırmacılara göre, denizlerde su seviyesinin çok yükselmemesi ve kuraklıkların yaygınlaşmaması için 2050 yılına kadar küresel ısı, sanayiöncesi döneme kıyasla 2 dereceden fazla artmamalı. Bu hedefe ulaşmak için karbondioksitin azaltılması şart olsa bile diğer üç maddedeki azalmanın da büyük bir faydası olacaktır. Karbondioksit konusunda politikacılar harekete geçene veya BM sürecinde uluslararası bir anlaşmaya varılana kadar beklemek istemeyen yetkililer, söz konusu maddelerle baş ederek emisyon miktarının nispeten hızlı ve ölçülebilir şekilde indirilebileceğini umuyor.

Planın kurucu üyeleri ABD, Kanada, İsveç, Meksika, Gana ve Bangladeş. Washington ve Ottawa 15 milyon dolarlık bir başlangıç fonunu ortaklaşa ödeyecek. Programın birçok ülkenin katılımıyla zaman içinde hızlandırılması gerektiği açık. Yetkililer, kısa vadeli amaçlarının eğitim vermek ve söz konusu gazları yakalamanın ucuz ve kolay yollardan denenmesi olduğunu belirtiyor. Sağlığa büyük bir tehdit oluşturan kurum, dizel motorlara filtre takarak, geleneksel ocakları daha etkin modellerle değiştirerek ve tarımsal atıkların açıkta yakılmasını yasaklayarak azaltılabilir. Petrol ve doğalgaz kuyularından, sızıntı yapan boru hatlarından, çöp sahalarından ve atıksu arıtma tesislerinden kaçan metan da yakalanabilir. Hidroflorokarbonların (HFC) ciddi ölçüde azaltılmasıysa daha zor olabilir. Klimalarda çokça kullanılan ve ozon tabakasına zarar vermesi sebebiyle soğutucu gazların yerine geliştirilen bu bileşikler, anlaşıldı ki, aslında güçlü birer sera gazı. Bunların yerine daha zararsız maddelerin geliştirilmesi çabalarıysa, HFC'lerin çoğunun üretildiği Hindistan ve Çin gibi ülkelerden itiraz görüyor. Ülkeler en tehlikeli sera gazı olan karbondioksiti azaltmak için işbirliği yapmalı. Bu arada, iklim savaşında açılacak bir ikinci cephe bu alanda ilerlemenin mümkün olduğunu gösterecektir.