İKMİB Başkanından Zam Eleştirisi: Bu Elektrik Zammı İhracatı Çarpar



EPDK’nın elektriğe yüksek oranda zam kararının, küresel krizin yaralarını sarmaya çalışan ihracatçı için yeni bir darbe anlamına geldiğini belirten İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Murat Akyüz, “Yaşanan küresel kriz malum; buna bir de düşük kur politikası nedeniyle kâr marjlarının azalması eklenmişti. Birçok sektörde mevcut pazarları kaybetmemek için neredeyse sıfır kâr ile ihracat yapıyoruz. Ancak yapılan bu zam özellikle kimya, plastik gibi üretim maliyetlerinde enerjinin en büyük gider olduğu sektörlere tam bir darbe anlamına geliyor” dedi.

Elektrik zammını kaçınılmaz olarak fiyatlara yansıtmak zorunda kalacaklarını söyleyen Akyüz, bu durumun birçok ülkede fiyat avantajını dolayısıyla da pazarı kaybetmek anlamına geleceğini belirtti. Akyüz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer krizden çıkmak için ihracata sarılacaksak, EPDK’nın bu zam kararı acilen bir kez daha gözden geçirilmelidir. Aksi takdirde yılsonu ihracat hedeflerini tutturmamız imkânsız hale geleceği gibi birçok pazarımızı da başka ülkelere kaptırmak zorunda kalırız”.