İKMİB Başkanlığına Murat Akyüz Yeniden Seçildi



İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, genel kurulun tam desteğini alarak bir kez daha başkan seçildi. İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde dün sabah yapılan seçim, iki aday arasında geçti. Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz’un listesi 41 oy aldı. Murat Akyüz’ün başkanlığındaki ekip ise 221 oyla yeniden seçildi.

2007 yılında 10 milyar 452 milyon dolar ihracat yapan kimya sektörü, 2008 yılında hedeflerini büyüttü. Kimya sektörünün 2008 yıl sonu ihracat hedefi 13 milyar dolar olarak açıklandı. 2023 hedefi ise 80 milyar dolar. Bu hedefe ulaşıldığında sektörün ihracatımıza sağladığı katkı yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükselecek.

2007 yılının ilk beş ayında 3 milyar 900 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan kimya sektörü, bu yılın aynı döneminde ise yüzde 59.5 artış oranıyla 5 milyar 950 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ulaşılan bu rakamla yıl sonu hedefini aşma sinyalleri veren sektör, ayrıca bu dönemde bir ilki gerçekleştirdi. 2008 Mayıs ayı ihracatıyla ilk defa hazır giyim ve tekstil ihracatını geçen kimya sektörü, en çok ihracat yapan sektör sıralamasında üçüncü sıraya yerleşti.

Özellikle AB’ye yapılan ihracatımızı tehdit eden REACH Tüzüğü ile ilgili çalışmalarıyla dikkat çeken ve seçimlerden galibiyetle çıkan Murat Akyüz, “Şahsıma verilen destek beni çok memnun etti. Ancak seçimleri artık geride bıraktık. Şimdi çalışma zamanı. Kısa vadede ilk hedefimiz, ihracatımızı tehdit eden REACH Tüzüğüyle ilgili riskleri ortadan kaldırmak. Bu konuda oldukça mesafe aldık. Bu vesileyle Türkiye’nin Tek Temsilcilik şirketi kurduğu müjdesini de vermek istiyorum. İhracatçılarımız rahat bir nefes alsın. Kurulan bu şirket sayesinde büyük maliyetlere katlanmak veya ürünleriyle ilgili gizli bilgilerini rakiplerine açıklamak zorunda kalmayacaklar” dedi.

İKMİB Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Murat Akyüz, Mustafa Arın, H. Hüseyin Nakipoğlu, Necmi Sadıkoğlu, Abdullah Çeker, Metin Uysal, Mustafa Yelkenci, İsmail Selçuk Aksoy ve Yılmaz Irak.