"İktisat Politikalarının Başarısını Maliye Politikaları Belirleyecek"



Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) bülteninde, küresel krizde tehditler ve belirsizliklerin önemini koruduğu belirtilerek, IMF'nin dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini aşağıya çektiği anımsatıldı. Dünya ekonomisindeki büyüme ve borçlanma sorununun 2013'ten itibaren gelişmekte olan ülkeleri daha fazla tehdit edeceği ifade edilerek, ABD'nin parasal genişleme politikasından etkilenen ihracatın, ülkelerin büyüme oranlarını azalttığı kaydedildi.
     
Bültende, AB'de yaşanan küçük oranlı toparlanmanın bu bölgeye ihracat yapan ülke ekonomilerini olumlu etkileyeceği ama Türkiye'nin AB'ye ihracatında yaşanan azalma nedeniyle avantajlı ülke konumunu kaybettiği ileri sürülerek, 2013'de ana hedefin AB pazarındaki kaybın telafi edilmesi olması gerektiği savunuldu. Verilerin sanayi sektöründe durgunluğa, hatta gerilemeye işaret ettiği ifade edilerek, bu eğilimin devam etmesi halinde 3. çeyrek büyüme oranın da yüzde 3'ün altında kalabileceğine dikkat çekildi.
    
''Sıcak para kısa vadede olumlu, uzun vadede riskli''
    
Cari açığın 8 ayda 18,1 milyar dolar azaldığı ve buradaki düşüşün ana nedenin dış ticaret açığındaki gerileme olduğu kaydedilerek, bültende şu ifadelere yer verildi:

''Dış ticaret açığının gerilemesi iki tehlikeyi içeriyor. İthalattaki düşüş, ekonomik büyümede düşüş anlamına gelirken, AB ile olan ticaretin azalması da yapısal olumsuzlukların ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Sıcak para girişindeki istikrar, kısa vadede olumlu, uzun vadede riskli bir gelişme. Para Politikası Kurulu aldığı son kararlarla, ekonomideki yavaşlamayı gördüğünü ve kısmi parasal genişleme ile müdahale ettiğini gösterdi.''

Eylül 2012'de bütçenin 5,8 milyar lira ile geçen yıldan daha fazla açık verdiği ve 9 ayda bütçenin 14,4 milyar lira açık verdiği anımsatılan bültende, bütçe giderlerinin aynı dönemde yüzde 16,8, 9 aylık dönemde sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderlerinin ise yıllık bazda yüzde 25,6 arttığının altı çizildi. Bültende, ''Bütçe açığı yüksek risk içermeye devam ediyor'' denildi. ''İktisat politikalarının başarısını maliye politikaları belirleyecek'' ifadesinin kullanıldığı bültende, bütçe açığını azaltmak için yıl içinde alınan önlemlerin sonuç vermediği öne sürüldü.